Начало FrogNews Манол Глишев: Валери Симеонов много се изсили вчера, че у нас повече няма да има блокади…
0

Манол Глишев: Валери Симеонов много се изсили вчера, че у нас повече няма да има блокади…

0

Вицепремиерът Симеонов се изсили вчера, че в България повече няма да има блокади. Е, в момента, в който пиша това, отново има поне една – Орлов мост в София в момента е преграден с двойна бариера от контейнери, пейки и бетонни кашпи. Вътре в ограденото пространство има хора и палатки. Линейките вече се пропускат през локалното платно отстрани, а не през центъра на протеста, както беше досега.

Полицията и жандармерията бяха многобройни. Снощи те няколко пъти се прегрупираха в кръстовищата и парка около Орлов мост, няколко пъти слагаха щитове и шлемове, но не получиха заповед и така и не нападнаха импровизираното укрепление. Вероятно това се дължи и на факта, че този път хората на блокадата сме многобройни и така и не заспахме, а останахме будни през цялата нощ, така че имахме готовността да снимаме, да стриймваме, както и да потърсим медии и адвокати по телефона в случай на нужда. От близкия стадион към нас се присъедини и част от агитката на ЦСКА. Футболните фенове определено са набрали доста на премиера, защото викът „Борисов – п@д@р@ст!“ се повтори доста пъти.

И напълно заслужено. Заедно дочакахме утрото. След две пробни провокации с приближаване на полицейски коли осъзнахме, че първата вечер от втората блокада на Орлов мост е успешна. Изгрева посрещнахме с мощно „Оставка!“

Валери Симеонов никакъв го нямаше, за да ни каже да свалим блокадата.

В момента всички сме доволни, но и доста уморени. Имаме нужда, както винаги, от още хора. Сега е осем сутринта. Повечето от нас са на Орлов мост от десет-единайсет часа. Трябва ни бърза и многобройна, свежа смяна през деня, за да се наспим и да се върнем довечера с подновени сили. Но и през нощта пак ще ни трябват още хора.

Тази нова блокада ще даде импулс за подновяване на блокадите, протестите и недоволствата и в другите големи градове – Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Свиленград и други.

Сутрешните блокове на телевизиите ни игнорираха. Такава блокада според тях вероятно няма. Уверявам ви обаче, че си я има. Идете да се уверите с очите си – и останете няколко часа там.

Двама от хората на протеста са се отдалечили за малко сутринта и единият от тях е получил юмручен удар по лявата буза, след което е бил държан за кратко в Четвърто районно. Другият е Nikolay Staykov от Антикорупционен фонд (главен участник в разкриването на историята около „Осемте джуджета“).

Явно блокадата е по-успешна, когато е по-многобройна, без музика, с по-малко храна и при повече будни и бдителни участници. Сега е нужен инат и упорство. Най-вероятно най-важното изпитание предстои в ранната сутрин на 10 август, идващия понеделник.

Моля, споделяйте! Правете протести и в другите градове, блокирайте пътища, а ако сте в София – елате и стойте на Орлов мост. Поканете всички свои приятели. Говорете за протестите с близките си. Тази кауза е лична отговорност на всеки български гражданин.

Борисов и Гешев трябва да паднат. Веднага.

Facebook, Манол Глишев

Източник: FrogNews

Сподели: