Начало FrogNews Протестите ден 30: Бунт срещу диктатурата на Борисов!
0

Протестите ден 30: Бунт срещу диктатурата на Борисов!

0

След като тази нощ бяха премахнати палатките от трите блокирани кръстовища в София в 30-тия ден от антиправителствените протести са под надслов ”Бунт срещу диктатурата на Борисов!”. Протестиращи се събират и в областните градове на страната.

Малко след 18:30 недоволстващите започнаха да пресичат пешеходната пътека пред БНБ.  

На място дойде регулировчик, който започна да регулира движението в района. Полицаите задържаха един от протестиращите. Той е носил бухалка в себе си. Това доведе до напрежение между протестиращи и полицаи, предаде БНТ.

Полицията в Пловдив също премахна палатковия лагер на протестиращите. Няма задържани след акцията тази сутрин, но ще бъдат глобени 36 души, отговорни за блокирането на движението.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на Община Пловдив. Предвидено е шествие под надслов „Не на диктатурата“, което трябва да стигне до сградата на Областната дирекция на полицията.

Протестиращите ще поискат отговор от МВР защо и с какво техните искания пречат на обществото, за да се стигне до премахването на палатките.

Започна петиция за събиране на средства за глобите на 36-те души от тази сутрин.

18:00

За втори път днес бе даден брифинг в СДВР

Главен инспектор  Красимира Стоидинова обяви, че извънредно са повикани медиите, за да се  призоват протестиращите да спазват обществения ред и да се въздържат от агресия и провокации. Причината за изявлението на полицият са призиви в социалните мрежи, в които се призовава за противообществени прояви срещу сгради и органите на реда. Апелът към всички протестиращи е да се запази обществения ред.

Главният инспектор посочи, че няма да се допускат повече блокади на движението, но не посочи какви мерки ще вземе СДВР, за да не се стигне до нови спирания на движението. Ще се направи всичко възможно, за да не се допуснат повече блокади, казаха още от СДВР.

Специализираната полицейска операция от тази сутрин протече спокойно. Бяха задържани 12 лица. 8 от тях за неизпълнение на полицейско разпореждане, а четирима, сред които и чужденец – за неносене на лични карти. Положението в столицата към момента с спокойно. Това стана ясно по време на брифинг на СДВР.

Източник: FrogNews

Сподели: