Начало FrogNews Честват Св. Деметий, имен ден празнуват Валерия и Валерий, Валериан и Валериана
0

Честват Св. Деметий, имен ден празнуват Валерия и Валерий, Валериан и Валериана

0

Свети Дометий е роден в Персия в семейство на езичници по време управлението на Свети император Константин Велики. Имен ден празнуват Валерия и Валерий, Валериан и Валериана, Валери. Тези имена имат имен ден още на 9 март и на 7 ноември.

На 7 август отдаваме почит на един велик светец. Той приема с достойнство мъченическата смърт, защото има силна вяра в Христос. Свети Дометий е роден в Персия в семейство на езичници по време управлението на Свети император Константин Велики. Бил още момче, когато християни го запознали със заветите на Христос и Свети Дометий станал ревностен последовател християнин. Когато пораснал, той отказал да живее светски живот и станал монах. След като водил благочестив монашески живот дълги години, Свети Дометий напуснал манастира и се заселил в пещера, пише Блиц.

Там сам прекарвал времето в строг пост и молитви. Така се извисил духовно и Господ му дал дарбата да лекува. При Свети Дометий се заселили двама монаси. През 363 година в областта, в която живеел праведният отшелник, се заселил Юлиан Отстъпник. Когато научил, че в пещерата живеят лечителят Свети Дометий и неговите двама последователи християни, Юлиан изпратил войници, които зазидали тримата свети мъже живи в пещерата, където те приели своята мъченическа смърт.

Източник: FrogNews

Сподели: