Начало FrogNews Експерт след щурма на полицията: Правитеството и Борисов са между Сцила и Харибда*
0

Експерт след щурма на полицията: Правитеството и Борисов са между Сцила и Харибда*

0

Правителството на Борисов е изправено пред класическата дилема за реакция на властта при улични протести – да отстъпи крачка назад, за да намали градуса на напрежението или да действа твърдо, за да покаже сила и жизненост. Историята на подобни противостояния в различни държави в последните 20-30 години показва, че това е плаване между .

Частичните отстъпки много рядко усмиряват протестите, обратното – те обикновено се тълкуват като знак за слабост, за приближаващ крах на правителството и насърчение, че трябва да се натисне още по-силно. Разгонването на демонстрантите със сила също е рисковано решение – то може да налее масло в огъня и дава решителност на хора, които до сега са изразявали пасивно протестните си настроения, да излязат на улицата. Разновидност на твърдото действие е организирането на контрапротест, но това е най-лошото решение, защото тогава се вижда, че хората, дошли да крепят властта, са платени и/или сплашени и нямат политическа позиция. ГЕРБ опита един такъв контрапротест преди месец, но веднага разбра, че това е грешка.

Премахването на палатките от центъра на София през тази нощ е плод на преценка, че протестиращите са твърде малобройни и могат да бъдат отстранени от кръстовищата без особени ексцесии. А също и знак, че правителството сменя курса – след като пожертва четирима министри и направи някои символични жестове за дистанциране от Доган и Пеевски, сега идва ред на по-твърдите действия, слагащи край на отстъплението. Това може да се тълкува и като опит за консолидация на собствения електорат преди наближаващите избори – ако правят твърде много отстъпки ГЕРБ, ВМРО и НФСБ могат да разочароват част от сегашните си привърженици и да загубят техните гласове.

Развръзката ще дойде в следващите няколко седмици и ще зависи от това доколко силна ще бъде енергията на протеста. А също и от това дали този, който пуска записите и снимките с участието на Борисов, има още козове в архива си.

Пламен Димитров

* Две чудовища от митологията

Източник: FrogNews

Сподели: