Начало FrogNews Бенатова: Ако властта чуе хората от площада, ще види изгубената надежда
0

Бенатова: Ако властта чуе хората от площада, ще види изгубената надежда

0

Ако някой, от облечените с власт, си направи труда да чуе разнородните послания на хората от площада, ще чуе. Разочарованието от пропиления шанс да бъдем добре. И ще види изгубената надежда и потъпканото достойнство.

„Смятахме, че „развитият социализъм“ е най-лошото, което може да ни се случи. Оказа се, че може по-лошо.“ Жена от протеста в анкета по бтв, написа още Бенатова в личния си профил във фейсбук.

„Развитият социализъм“ е времето, в което хората бяха приели Тодор Живков и управлението на БКП за даденост, и опитваха да оцеляват с връзки, мимикрия, членство в партията, малки далавери, редки командировки в чужбина и то предимно в Източния блок, предвидима отпуска и карта за море, в очакване на опашка за автомобил, апартамент и телевизор (!!!), с „Робинята Изаура“, „Всяка неделя“, съветска телевизия в петък и очакване нещо да се случи. Отвън.

За хора, живели по онова време, е отчайващо, днес, когато вече имат коли, апартаменти, телевизори, възможност да пътуват навсякъде, илюзия за свобода на словото, базисни доходи, гарнирани с гледки на сараи, подпорни стени, поръчкови автомобили и дрогирани шофьори, да чуват от властта, че е най-доброто, което може да им се случи. Че трябва да са благодарни за това, че с труда си могат да живеят скромно, въпреки усилията. Могат да гледат хубавия живот на избраните и да псуват срещу телевизора. Да са благодарни за свободата да могат да викат. Въпреки че очевидно никой отгоре не иска да ги чуе.

Но това се отнася за някой, който може да вижда отвъд себе си.“, написа още Бенатова.

Източник: FrogNews

Сподели: