Начало FrogNews Манол Глишев: Защо пропуснах Тех парка
0

Манол Глишев: Защо пропуснах Тех парка

0

Вчера късно сутринта най-сетне потеглих за Тех парка. Пред нас чакаше патрулка с двама униформени, които възпитано ми съобщиха, че съм поканен на разговор в Четвърто районно. Отидох с тях. Посрещна ме някакъв цивилен (представи се като ”Николов от СДВР”, което може да е вярно или не), който също доста културно ми обясни, че съм задържан, но че няма от какво да се притеснявам.

Проведе с мен учтива, но досадна беседа от шест часа повторение на едни и същи въпроси за протестите:

– защо се провеждат;
– организирани ли са от политическа сила;
– правилно ли е да се провеждат с блокади на кръстовища и пътища;
– кой да дойде на власт;
– как си представяме България след евентуален успех на протестите;
– какво мисля по темите за ефективна съпротива срещу евентуално силово разгонване от страна на полицията. Общо взето, идеологическа беседа, което ме учуди, ядоса, притесни и умори. Всички тези теми съм ги коментирал подробно в множество постинги и интервюта.

Отвърнах на няколко пъти с един и същи, вече известни от текстовете ми отговори на всички тези въпроси. Питания за отделни личности нямаше, а нямаше и заплахи. Поне за мен това беше нов жанр в комуникацията с народната милиция. Накрая не получих заповед за задържане, върнаха ми паспорта с телефона и ми пожелаха приятна вечер.

Бяха минали шест часа. Загубиха ми времето и ме мотивираха допълнително. Съжалявам, че изтървах събитията пред Тех парка.

Точно такова нещо не ми се беше случвало. Викали са ме в Четвърто и в Института по психология към МВР при други обстоятелства, когато ме разследваха за пожара на крана пред паметника „1300 години България“ преди години. Случвало се е жандармерийски офицери да ми казват, че трябва да поговорим (на което винаги реагирам с присмех). Но сега беше по-друга ситуация. Така че не мога да преценя дали се опитват да ме накарат да се уплаша, просто да ме държат по-далеч от важен протест, да ме изкарат информаторче (нямат шанс) или да влязат в контакт с по-изявено протестиращи, за в случай, че Борисов наистина падне. Допускам комбинация от всички причини накуп. И със сигурност не желая контакти с т. нар. органи, каквито и да са мотивите им.

Както разбирам, подобни беседи са провеждани и с други протестиращи, но не знам детайли.

Днес по обяд разказах тази история на няколко приятели.

Facebook, Манол Глишев

Източник: FrogNews

Сподели: