Начало FrogNews КНДР вдига завесата, спусната над ситуацията с COVID-19 в страната
0

КНДР вдига завесата, спусната над ситуацията с COVID-19 в страната

0

Официална комуникация между Северна Корея и ООН вдига завесата за пандемичната обстановка в КНДР, която продължава да е под сянката на пропагандата. Този път обаче от страната излизат и първите реални цифри.

Хиляди хора са поставени под карантина. Извършват се доставки на храна до южните райони на КНДР, които са под блокада заради разпространението на инфекцията в страната.

В края на юли е била обявена най-висока степен на тревожност, след като е бил открит първият потвърден случай на инфекцията, съобщават от списание “TIME”. Жител на град Кесън близо до границата с Южна Корея е проявил симптоми на COVID-19.

По информация на държавната информационна агенция лидерът Ким Чен-ун е наредил целият град да бъде поставен под карантина. Възможно е диагностицираният с инфекцията мъж да е пътувал до съседната държава, преди да се прибере обратно в родния си град миналия месец.

Това е първият път, в който Северна Корея официално призна за първи потвърден случай на коронавирус. Спекулациите в момента са, че в страната може би вече има огнище.

Чуждестранни експерти също изразяват огромния си скептицизъм относно липсата на случаи на инфекцията в КНДР. Възможно е пропагандната машина да прикрива броя на заразените. Освен това, Северна Корея се намира и в изключителна близост до Китай – страната, за която се смята, че е първоизточник на инфекцията, поразира целия свят.

Според доклад на Световната здравна организация, с който разполагат от информационна агенция “Асошиейтед прес” Северна Корея е обявила, че под карантина са били поставени 64 от контактните на заразения мъж лица. В рамките на 40 дни карантинирани са били още 3 571 души, които са били в контакт с потенциални преносители на заразата.

Източник: FrogNews

Сподели: