Начало FrogNews „Дунарит” поиска разследване от прокуратурата и МИ на опитите за овладяване на дружестото
0

„Дунарит” поиска разследване от прокуратурата и МИ на опитите за овладяване на дружестото

0

„Дунарит” АД внесе сигнал в Софийска Градска Прокуратура (СГП) във връзка с възможни злоупотреби със значителни финансови средства и пране на пари, с участието на представители на държавата, както и на юридически лица, държавна и частна собственост, които имат отношение към погасяването на задълженията на дружеството към КТБ (н).

Както е известно, точно преди 3 години „Дунарит“ АД изплати на Държавната консолидационна компания (ДКК) над 50 милиона лева. Оттогава тези пари буквално изчезнаха. Вече 3 години ДКК отказва както да удостовери погасяването на дълга, така и да върне обратно въпросните средства на дружеството.

В сигнала до СГП предоставяме факти и обстоятелства, които навеждат до обосновани предположения за извършвана престъпна дейност. Припомняме, че в машинациите с дълга на „Дунарит“ АД към КТБ (н), наред с държавните структури участват и няколко частни дружества, с минимален капитал и липсващи публикувани ГФО в търговския регистър – офшорката „Виафот“, нейното българско дъщерно дружество, както и дружеството „ДиПи“.

Очертанията на предполагаемата престъпна дейност придобиват допълнителни измерения, във връзка с разкритията напоследък около скандала с т.нар. „Осемте джуджета“. Съвпаденията на имена на участници, на факти и обстоятелства очевидно не са случайни. Интересен в този контекст е и фактът, че дружеството „ДиПи“, участвало в машинациите с дълга е едновременно и собственик на телевизия „Европа“.

В сигнала до СГП в частност обръщаме внимание на въпроси, които сме задавали нееднократно в годините, а именно:

1.     Имат ли право синдиците на КТБ(н) на търговска дейност, т.е. да купуват вземания по договори за цесии?

2.     Какъв е произходът на средствата, с които са извършени разплащанията по веригата от цесии за придобиване на вземането от „Дунарит“, през „Едуардо Миролио“ и т.н.?

3.     Случайно ли офшорното дружество „Виафот Лимитед“ изчезна от правния мир още през ноември 2017 година, а дъщерното дружество „Виафот“ ООД бе заличено с помощта на НАП и НОИ през 2019 г.

4.     Защо ДКК и до днес упорито отказва да признае погасителния ефект на плащането, направено от „Дунарит“ по договора за цесията? Назначената от съда съдебно-счетоводна експертиза показва, че са нарушени всички възможни правила за водене на счетоводството, касещи плащането от Дунарит към ДКК по силата предявеното вземане по договора за цесията.

Едновременно със сигнала до СГП сме изпратили писмо до министъра на икономиката, който е и принципал на ДКК, в което отново настояваме за намеса на държавата по случая. Копие от писмото прилагаме. Очакваме той да поеме своята отговорност.

Надяваме се СГП да проведе бързо и справедливо разследване на изнесените в сигнала ни факти и обстоятелства за да бъде възстановена справедливостта, а виновните да получат заслуженото си наказание.

Вижте цялото писмо на дружеството, изпратено до Министерстовот на икономиката.

Писмо от „Дунарит“ АД до Министерството на икономиката by Di Yonkova on Scribd

Източник: FrogNews

Сподели: