Начало FrogNews Трагедията в Бейрут: Над 100 жертви и стотици хиляди без дом
0

Трагедията в Бейрут: Над 100 жертви и стотици хиляди без дом

0

Тридневен национален траур е обявен в цял Ливан след зловещата експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха десетки, а хиляди бяха ранени. Според информацията до момента жертвите са прехвърлили 100 души.

Под руините продължава да има затрупани хора. Сред загиналите има и служители на ООН, както и работещи в спасителните служби, притекли се на помощ в първите часове на инцидента.

Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб са ранени.

Целият град бе разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим. Очевидци определиха експлозията като взрив на атомна бомба. Инцидентът е определен като огромна катастрофа за цялата страна.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониева селитра, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години. Той насрочи спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение.

Съобщава се, че амониевата селитра е била конфискувана от митническите власти през 2015 г. от задържан през 2014 г. кораб и след това съхранявана в склад.

Тече и разследване, а Върховният съвет по отбрана в Ливан обеща “най-сурови наказания” за виновниците.

При взрива са били нанесени изключително сериозни материални щети. Според първоначална информация те се равняват на над 3 милиарда долара.

Източник: FrogNews

Сподели: