Начало FrogNews Купуват гласовете на чиновниците за ГЕРБ и ОП
0

Купуват гласовете на чиновниците за ГЕРБ и ОП

0

Без никакви аргументи правителството изведнъж реши от 1 септември да повиши с до 30% заплатите на неизвестен брой служители в общо 28 министерства, държавни агенции и стуктури. Дори ще се публикува проект на постановление за обществено обсъждане. Това обсъждане трява да приключи до следващия петък.

Абсурдното обяснение за спешния срок е, че „Съкратеният срок е обусловен от необходимостта положителните въздействия от нормативната намеса да бъдат постигнати по най-бързия начин.“ Разбрахте ли? Положителните въздействия да бъдат постигнати по най-бързия начин. Което означава стотици хиляди чиновници да бъдат осигурени като гласоподаватели на управляващите в задаващите се предсрочни избори. Даваме им пари и те пускат нашата бюлетина. Просто, нагло и ясно.

Още по-абсурдно е, че т.нар. „положителни въздействия“ са твърдение единствено на Дирекция „Модернизация на администрацията“ – и такава има! – в Министерски съвет. Забележете: в един от съпровождащите документи, наречен „Частична предварителна оценка на въздействието“, в графата „Посочете дали са извършени последващи оценки на нормативния акт, или анализи за изпълнението на политиката и какви са резултатите от тях“ е написано: „Не са извършвани такива“.

Не са! И никъде не са посочени параметри за това какъв конкретен брой служители ще засегне, за какви заслуги и какви конкретни суми за бюджета. Просто „до 30%“.

Всъщност решението е взето на последния коалиционен съвет, на който Борисов се изфука, че ще се сложи акцент върху служителите, които са на първа линия в борбата с коронавируса. В последващите задкулисни договорки между управляващите вече е записано, че в постановлението ще фигурира „персонала на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия“ и „администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето“.

Това разширяване на броя на ощастливените от големите „грижи на партията и държавата“ гарантира няколкостотин хиляди гласа на парламентарните избори. Каквато е и целта. Отново забележете: в списъка влизат служители на Изпълнителна агенция по околна среда, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Дирекция за национален строителен контрол, Български институт по метрология или Басейнови дирекции и пр. Всички те са на първа линия в битката коронавируса? Но ще получат пари.

Защо? И откъде ще се вземат парите?

Мирише на осигуряване на гласове за управляващите с пари на всички данъкоплатци. Което се прави в момент, когато държавата се тресе от протести, обхванали вече и 23 града в други страни, където живеят, учат и работят българи. Защо се бърза? Защото властта се застрахова с платени гласове. Политически цинизъм на N-та степен.

И да знаете: парите в чекмеджето на премиера са ваши пари, както и тези, с които сега купуват гласове в администрацията.  

Фрог нюз

Източник: FrogNews

Сподели: