Начало FrogNews Андрей Райчев: Протестът е като канадска борба – издръжливостта е важна
0

Андрей Райчев: Протестът е като канадска борба – издръжливостта е важна

0

”Тече нов процес – протестът е на много скорости и между тях нараства дистанцията. Хората се разслояват и се намират на различни фази на възбуда и на агресия”. Така социологът Андрей Райчев коментира продължаващите 27 дни антиправителствени протести в страната. Той оприличи протестите на канадска борба, при която важна е способността и на двете страни да издържат дълго: ”На канадска борба издръжливостта е важна, не толкова колко си агресивен”.

Според него правителството е в спокойна поза и „с резки подобрения на материалното положение на цели групи хора се надява да издържи, но и да пречупи протеста.

Социологът коментира изследване на „Алфа рисърч“, според което първите четири партии от 6 или 7, които ще влязат в следващото Народно събрание, са ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ – партията на Слави Трифонов и „Демократична България“:

„Това е първото изследване, което показва, че напреженията, които бяха от доста време, започват да преливат в електорални размествания“.

По думите му главният факт в това изследване е, че двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП, които преди бяха на малка дистанция, имат рязък спад: „Това, ако се потвърди от следващи изследвания, показва нова политическа ситуация в страната“.

Райчев даде пример с появата на НДСВ на Симеон Сакскобургготски, която е била предхождана от рязък спад в подкрепата за БСП и СДС.

Социологът изрази мнение, че оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев са в пакет: „Не ми се вярва да падне единият, а да остане другият“.

Източник: FrogNews

Сподели: