Начало FrogNews „Дер Щандарт“: Българската трагедия: Най-бедната къщичка в ЕС
0

„Дер Щандарт“: Българската трагедия: Най-бедната къщичка в ЕС

0

България е най-корумпираната държава в Европа. Страната потъва все по-дълбоко в блатото от непотизъм и се заплита в престъпната мрежа на олигархията. Ето така започва анализ в реномираното германско издание “Дер Щандарт”. Автор на статията е журналистът Паул Лендвай.

Ето и целият анализ:

Протестите в България продължават вече три седмици. Те са срещу дясното консервативно правителство. Конфликтът между държавния глава Румен Радев, подкрепен от социалистите, и дългогодишният премиер Бойко Борисов най-сетне привлече вниманието на международната публика. Въпросът е колко непоносими са условията на живот в най-бедната къщичка на Европейския съюз.

Историята на тази малка балканска държава е поредица от неосъществени надежди, разочарования и очаквания още откакто страната се присъедини към Общността преди 13 години.

В момента България се смята за най-корумпираната държава в ЕС. Тя потъва все по-дълбоко в блатото на непотизма и се заплита в престъпната мрежа на олигархията. Всичко това се случва под управлението на премиера Бойко Борисов, който е на власт вече над десетилетие.

Населението се е стопило драстично – от 9 на 7 милиона за последните 25 години. Над два милиона са напуснали пределите на държавата заради липса на перспектива. Експертите очакват стопяване с още 20% до 2050 г.

61-годишният Борисов като кмет на София, а после и като председател на проевропейската си партия ГЕРБ успява след тактически отстъпления отново да надиграе противниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е насочен основно лично срещу Борисов и обвинявания в корупция главен прокурор.

Корупционното блато

Президентът Румен Радев подкрепи протестите и публично призова правителството на мафията да подаде оставка. Това даде допълнителен тласък на протестите в цялата страна.

Борисов отказва провеждането на предсрочни парламентарни избори заради пандемията и иска правителството да изкара пълния си мандат, който изтича през март догодина. Борисов замени трима министри и оцеля вот на недоверие, внесен в парламента от опизицята.

Не трябва да се забравя, че протестите през 2013 година продължиха изключително дълго време и бяха много по-мащабни. Но в крайна сметка не доведоха до съдебна реформа. Социалистите вече няколко пъти демонстрираха, че не са по-малко затънали в корупция от управляващите. Горчивата истина е, че изборите и формалната промяна в състава на парламента и правителството не засегнаха властовите центрове на олигархията в икономиката, медиите, сигурността и правосъдната система. Доминираната от олигарси малка партия на турското малцинство продължава да служи като патерица на управляващите.

На хоризонта не се вижда някаква реална политическа алтернатива. ГЕРБ е член на Европейската народна партия, а във външнополитически план Борисов се държи като приятелски настроен партньор на ЕС. Неговият предшественик на поста Сергей Станишев в края на 2018 г. беше избран за трети път за председател на европейските социалдемократи. Вътрешнополитическата обстановка в България не е тема за Брюксел.

Превод: Джесика Вълчева

Източник: FrogNews

Сподели: