Начало FrogNews Борисов отново развърза кесията – 19 милиона за зеленчукопроизводители, овощари…
0

Борисов отново развърза кесията – 19 милиона за зеленчукопроизводители, овощари…

0

Втори ден поред премиерът Борисов развързва кесията. 19 милиона лева бяха обещани но производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и на лозарите.

Това е поредната среща, която министър-председателят провежда в рамките само на два дни. Днес Борисов разговаря с браншовите организации от сектор “Плодове и зеленчуци”. На срещата присъства и земеделският министър Десислава Танева.

Подкрепата ще е по метода de minimis. Целта е да се покрият загубите заради сушата и допълнителните разходи, появили се заради пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.

Вчера бяха обещани пари за три сектора. За животновъди и земеделски стопани са осигурени 82 милиона и 500 хиляди лева, за туроператорите около 10 милиона лева, а министерството на правосъдието обеща, че ще отпусне допълнително 200 щатни бройки за надзиратели. Бе обещан и скок в трудовите възнаграждения на служителите в 28 държавни администрации.

Въпреки това обаче днес пред сградата на Народното събрание отново има протестиращи представители на туристическия бранш.

Сега милиони са обещани и за зеленчукопроизводители, овощари, лозари и хората, занимаващи се с маслодайни рози.

„Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Танева информира, че в средата на този месец ще бъде отворен приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева.

В хода на срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60:40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша. А от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните благодариха на министър-председателя Борисов за подсигуряването с вода за напояване от язовир Ястребино за нуждите на малинопроизводителите, засегнати от сушата.

Източник: FrogNews

Сподели: