Начало FrogNews Кръвният център в София отказа да осигури мобилен пункт за кръводаряване на Орлов мост
0

Кръвният център в София отказа да осигури мобилен пункт за кръводаряване на Орлов мост

0

Кръвният център в столицата е отказал да организира мобилен пункт за безвъзмездно кръводаряване на Орлов мост. Протестиращите, които са от няколко дни на кръстовището са инициирали кампания за безвъзмездно кръводаряване, в която да се включат всички желаещи, но им е отказано с мотива, че има коронавирус.

„Организацията ни с поканата към хора, които ни подкрепят и са готови да дарят кръв е подготвена, но от кръвния център ни отказаха с мотива, че има коронавирус. Казаха ни, че ако хората отидат в центъра няма проблем, т.е. там нямат притеснения от вируса, но за осигуряването на мобилна станция е проблемно.“, разказа пред Фрог един от инициаторите на кампанията. По думите му докато е разговарял със служител в центъра и е обяснявал каква е инициативата им в стаята се е чуло, че влиза мъж, който попитал дали разговора е с някой от протестиращите, след утвърдителен отговор е последвал категоричен отказ, че за тях не може, защото има  коронавирус. 

„Разговорът приключи много бързо след това и дори не успяхме да попитаме какви са изискванията да се осигурят от наша страна всички необхидими предпазни мерки“, допъли потенциалният кръводарител.

През последните години България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа с едва 22-ма дарители за 1000 нуждаещи се. Средно на континента страните поддържат 30 кръводарители на 1000.

Инициаторите на кампанията по безвъзмездно кръводаряване са категорични, че са получили подкрепа от много хора и потвърждение, че в деня, който бъде определен хората, които подкрепят инициативата ще откликнат  без да искат болничен, заплащане или дори пакетите с храна и напитка, които получава всеки дарител в центровете.

Припомняме, че през месеците на извънредната ситуация всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. Проблемът едва ли е решен и отказът да бъде създадена организация за такава инициатива искрено е притеснил хората, които са категорични, че искрено са учудени от реакцията на кръвния център.  Някои от тях коментираха, че спасяването на човешки живот не може да е въпрос на политически пристрастия и ангажименти.

Въпреки отказът, продължава търсенето на варианти кампанията по безвъзмездно кръводаряване да се осъществи.

Източник: FrogNews

Сподели: