Начало FrogNews Проучване: Близо половината българи свързват ”мафия” и ”мутри” с ДПС и ГЕРБ
0

Проучване: Близо половината българи свързват ”мафия” и ”мутри” с ДПС и ГЕРБ

0

26 дни България се тресе от антиправителствени протести. Исканията са за оставката на кабинета “Борисов 3” и тази на главния прокурор Иван Гешев. Какво би се случило обаче, ако предсрочни избори имаше тази неделя?

Проучване на “Алфа рисърч”, направено по поръчка на “Дневник” показва, че ни очаква шарен парламент. Впечатление обаче прави факта, че близо 50% от анкетираните свързват думите “мафия” и “мутри” с ДПС и ГЕРБ. Въпреки това обаче, резултатите сочат, че първа политическа сила при изборите отново би била партия ГЕРБ.

Разместване в парламентарните нагласи обаче има – в парламента биха влезли депутати от “Има такъв народ” на Слави Трифонов, “Демократична България”, а има и известен шанс бариерата от 4% да бъде прескочена и от проекта на Мая Манолова. “Обединени патриоти” пък са на ръба – с 4.1% подкрепа.

Извън НС се очертава да останат „Воля“, хипотетични партии на Цветан Цветанов и Васил Божков и „Възраждане“.

Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%). Ясен фаворит за поста министър-председател липсва.

С високо неодобрение на действията и недоверие се отличава и главният прокурор Иван Гешев само след шест месеца на този пост. Най-много от анкетираните смятат дори, че негова оставка ще помогне повече за преодоляване на политическата криза, отколкото оставка на кабинета.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и Делян Пеевски са двете лица, които анкетираните най-често свързват с задкулисието. Те са на първо място в списъка на лицата, които трябва да бъдат разследвани. Резултатите от изследването показват, че именно те контролират действията на прокуратурата.

Проучването на “Алфа рисърч” е проведено в периода 23 – 30 юли 2020 г. сред извадка от 1017 души по метода „Лице в лице“.

Източник: FrogNews

Сподели: