Начало FrogNews Проф. Ивайло Дичев: Новият авторитаризъм произвежда фалшиви фронтове
0

Проф. Ивайло Дичев: Новият авторитаризъм произвежда фалшиви фронтове

0

Проф. Ивайло Дичев

Новият авторитаризъм произвежда фалшиви фронтове на битка и мобилизира страха на хората. Всяка криза, която се появи на хоризонта е добре дошла за тези хора. Така беше с бежанците, сега така е с COVID-19. Този нов авторитаризъм не е само български феномен.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Ивайло Дичев.

„Трябва да се появи медиатор между различните групи на протестиращите. Някой, който да събере минималните искания на всички тези групи и на следващите избори, предсрочни или редовни, тези хора да излязат с обща платформа за голяма и сериозна конституционна промяна“.

„Говоря за медиация вътре в самите групи на протестиращите. Г-жа Корнелия Нинова и г-н Христо Иванов трябва да седнат и да се разберат какво те могат заедно да поискат. Те са много различни, имат различни искания, но все пак има нещо, което ги обединява в този момент. Това, например, е реформата в правосъдната система“, смята проф. Дичев.

Според него подобна роля би могъл да изиграе президентът Румен Радев, но той вече е станал страна в конфликта между институциите. „Къде по негова вина, къде по вина на прокуратурата, която просто го притисна до стената и го накара да се бори.

Президентът може би не е подходящ, тогава кой? Може би някой уважаван съдия, юрист. Може би някой политолог с международна слава. На ум ми идва Иван Кръстев, например. Може би журналист. Някой, който води дебати и умее да изслушва и да дава думата. Не знам, но трябва, на следващите избори, да има една голяма платформа, която да обедини различните движения за едно конституционно мнозинство, което да направи големите промени“, категоричен е професорът.

За него има няколко причини българската интелигенция почти да не участва в обсъждането на политическата обстановка в страната и продължаващите вече няколко седмици протести в София и други градове на страната.

„Първо – българската интелигенция е доста разделена, поради това, че се появи манипулативната според мен теза, че тези протести целят да върнат на власт БСП, да създадат президентска република и т.н. Активиран беше този антикомунистически рефлекс, който съсипа каузата на СДС още от 90-те години насам. Непрекъснато цепене, чистене, борба за идейна чистота. Сега отново чуваме призиви за лустрация и т.н. Този рефлекс в момента действа много силно и много хора се боят да вземат страна, мислейки, че тук става дума още за тази студена война, която водим вече 30 години“, сподели проф. Дичев.

Според него огромна вина за това имат и медиите, които често „заливат хората с лъжи и клевети“, както е характерно за всяка авторитарна система.

„Този нов авторитаризъм не е само български феномен. Вижте какво стана в Полша, вижте какво стана в Унгария. Вижте накъде тръгна най-голямата демокрация в света – САЩ. Новият авторитаризъм в какво се състои? В концентрация на икономическа мощ, невиждана досега. Медиите манипулират гражданите с целенасочена информация.

Таргетирано изпращане на информация към хората според тяхното психологическо състояние, социален статус и т.н. Това вече е една технология на манипулацията, която тепърва ще има да се борим с нея. Този нов авторитаризъм привлича на своя страната такива неща като възраждащата се религия. Вижте какво направи Ердоган, типичен представител на този авторитаризъм.  Съвсем скоро той направи силен жест към своята религиозна общност. Цялата работа започна с атака срещу съдебната система, която беше обвинена, че служи на терористите, които пък са свързани с Гюлен. Другият фронт беше битката с неправителствения сектор, който бил финансиран от чужбина. У нас същото нещо го искат т.нар. патриоти. Путин обяви неправителствените организации за чуждестранни агенти. Това е една серия от действия, имащи за цел да облъчат хората и да ги накарат да живеят в непрекъснат стрес и да подменят дневния ред на обществото“, коментира още професорът.

За пример той дава интервю на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в което застъпва тезата, че протестите били в подкрепа на гей-браковете. „Какви глупости! Откъде му дойде наум това нещо? Протестите са основно за реформа в съдебната система. Пълни глупости, но това нещо работи“, смята проф. Дичев.

„Новият авторитаризъм произвежда фалшиви фронтове на битка и мобилизира страха на хората. Всяка криза, която се появи на хоризонта е добре дошла за тези хора. Така беше с бежанците, сега така е с COVID-19“, допълни още той.

Източник: FrogNews

Сподели: