Начало FrogNews Хиляди протестираха в Берлин срещу коронавирусните ограничения
0

Хиляди протестираха в Берлин срещу коронавирусните ограничения

0

Хиляди протестиращи се събраха в Берлин срещу коронавирусните ограничения, въведени заради увеличените случаи на коронавирус в Германия, съобщава Евронюз.

Тълпа от хора, много от които не носеха маски, марширува от Бранденбургската врата по широкия булевард, който минава през градския парк „Тиргартен“. Демонстрацията беше озаглавена „Краят на пандемията: ден на свободата“, допълва БГНЕС и БТА. . 
 

Протестиращите издигнаха плакати, промотиращи конспиративни теории като „Корона, фалшива тревога“ и имаше скандирания „ние сме тук и крещим, защото ни ограбват свободата“. 

Издигнати бяха и плакати с надпис: „Принудени сме да носим намордник“ и „Естествена защита вместо ваксинация“. Досега Германия се справи по-добре от някои свои европейски съседи по време на епидемията, като 210 000 потвърдени случая и около 9 100 смъртни случаи са били приписани на COVID-19, според данни на университета „Джонс Хопкин“.

Страната облекчи мерките за блокиране от края на април, но правилата за социална дистанция остават в сила, както и изискването за носене на маски в обществения транспорт и в магазините.

През последните няколко седмици броя на инфектираните се повиши и Лотар Вилер, президентът на германския Институт за здравен надзор „Робърт Кох“, изрази тревога.

За последното денонощие в Германия са регистрирани 955 случая на заразата, от които 7 с фатален изход. Полицията в Берлин свали от сцената организаторите на протеста срещу мерките, наложени заради разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Под виковете и освиркванията на множеството полицаите изведоха няколко организатори от сцената и използваха физическа сила, когато един оказа съпротива. Срещу тях са повдигнати и наказателни обвинения, допълни полицията в туит.

Силите на реда разпръснаха проявата, която привлече близо 20 000 участници, на основание, че не са спазени изискванията за сигурност и здравна безопасност. Повечето от присъстващите не носеха маски и не спазваха социална дистанция. Някои демонстранти крещяха срещу други участници, избрали все пак да сложат маска.

Колоната премина през центъра на града с призиви за „свобода“ и „съпротива“ и спря пред Бранденбургската врата, знакова забележителност на германската столица. Скандираха се лозунги като:

„Най-голямата конспиративна теория е коронапандемията“. Мнозина носеха табели с имената на местата, от които идват, и знамена на различни германски провинции. Според организаторите, в събитието са се включили 1,3 милиона души. 

Източник: FrogNews

Сподели: