Начало FrogNews Мая Манолова изгори показно изборни протоколи пред сградата на ЦИК
0

Мая Манолова изгори показно изборни протоколи пред сградата на ЦИК

0

Горене на протоколи от последните избори. Ако пожарникарският инстинкт на Борисов не заработи, неговият стол ще изгори. Борисов и ЦИК сладко спинкат по отношение на машинното гласуване, защото машините нямат чекмеджета.

Това написа във Фейсбук Мая Манолова.  Тя, заедно с хората от „Изправи се. БГ“ организираха акция по запалване на протоколи от местните избори през 2019 г. пред сградата на Централната избирателна комисия в София.

Демонстративните действия на бившия омбудсман на републиката и бивш кандидат за кмет на София бяха във връзка с отказа на ЦИК, премиера Бойко Борисов и правителството му да обявят обществената поръчка за осигуряване на машините за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

Публичното горене на документи беше анонсирано снощи от самата Манолова чрез профила ѝ със във „Фейсбук“. В реализирането му днес от 11:00 ч. пред сградата на бившия Партиен дом се включиха много нейни съмишленици.

„След местните избори заведох дело за касиране на вота заради фалшификации и приложих 14 тома с доказателства, между които бюлетини, протоколи и други изборни документи. Всички фалшификации, които се извършиха в София на местните избори миналата година, сега ще се повторят в цялата страна на следващите парламентарни избори“, написа тя.

Решението за машинно гласуване беше взето през август миналата година и оттогава има съзнателно бездействие от ЦИК, правителството, Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, коментира още Манолова.

Днес в специално подготвен варел на улицата бяха изгорени над 900 протокола от местните избори миналата година. По думите на Манолова всички те са били фалшифицирани с цел осигуряване на победа за Йорданка Фандъкова в надпреварата за управление на Столичната община. Съдът отхвърли на две инстанции искането за касиране на изборите и отварянето на секции, в които имаше съмнение за изборни манипулации.

„Надявам се, че от това място под прозорците на Министерския съвет ще събудим инстинкта на пожарникар у премиера Бойко Борисов. Но нашият призив е не само към управляващата партия. Обръщаме се към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов – всички те имат свои членове в ЦИК, но никой не си мърда пръста. Обръщаме се и към президента Румен Радев да поиска отчет за бездействието на ЦИК. Попитайте всички партии, ако не искате този огън да дойде и пред вашите централи. Партиите да задействат своите представители в ЦИК“, апелира Манолова.

Тя протестира срещу ЦИК, които не са пуснали обществените поръчки за осигуряване на машини за машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели. Според нея става дума за осигуряването на 18 000 машини, или по два броя за 9000 секции.

„Хората искат честни избори този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с подправени протоколи. Наистина е време за честни избори“, заяви още председателят на „Изправи се.БГ“, цитирана от „Сега“.

Позицията на ЦИК е, че се чака промяна в изборния кодекс, която да реши въпроса с машинното гласуване

Горене на протоколи от последните избори. Ако пожарникарският инстинкт на Борисов не заработи, неговият стол ще изгори….

Публикувахте от Мая Манолова в Събота, 1 август 2020 г.

Източник: FrogNews

Сподели: