Начало FrogNews Атанас Семов: България си отива. Само НС може да търси отговорност на президента. И никой друг
0

Атанас Семов: България си отива. Само НС може да търси отговорност на президента. И никой друг

0

България си отива. Недосегаеми в демократичната правова държава няма. Решение на КС защити по много ясен начин институцията на президента. Казахме, че президентът и вицепрезидентът не носят наказателна отговорност и спрямо тях не могат да се предприемат никакви процесуални и извънпроцесуални действия извън рамките на мандата. Това каза конституционният съдия Атанас Семов по БТВ.

 Президентът и вицепрезидентът носят отговорност пред НС, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията. Те са защитени от процесуални и извърнпроцесулни действия. Накратко казано  действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент може.

Напрежение между институциите съществува отдавна. Тя е заради две различни представи за европейска България. Едната се подкрепя от много хора  и другата, която не ни доведе до значими резултати. КС утвърждава законността. В този смисъл е решението, че отговорност на президента може да търси единствено НС.  И никой друг няма отношение към процедурата за установяване на нарушение. Единствено по този казус се произнася КС.

Източник: FrogNews

Сподели: