Начало FrogNews Мюсюлманите у нас празнуват Курбан Байрам
0

Мюсюлманите у нас празнуват Курбан Байрам

0

Най-големият празник на мюсюлманите Курбан Байрам започва днес с традиционната сутрешна молитва.

Тази година обаче те са по-различни заради пандемията. Хората се събират не в джамиите, а на открито. Във Варна мюсюлманите се събраха на стадион “Локомотив”. Коронавирусът обаче няма да попречи да се спази традицията – жертвено клане на овен или теле. След това се прави курбан, като 1/3 се дава на хора в нужда.

У нас около 700 000 души, самоопределили се като мюсюлмани, празнуват Курбан Байрам.

За празника поздравления изказаха премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Честит Курбан Байрам на всички мои приятели мюсюлмани и на техните семейства! Бъдете здрави и щастливи. Свещеният празник учи на смирение, уважение и подкрепа, благодарение на които и до днес живеем мирно и в дух на толерантност“, написа тази сутрин във фейсбук министър-председателят.

Поздравявам всички мюсюлмани по случай свещения религиозен празник Курбан Байрам. Това написа във „Фейсбук“ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Скъпи приятели, желая Ви сговор, вяра и добросъседство! Няма по-висше благо от споделената радост, от подарената надежда, от дадената прошка. Няма нищо по-ценно от обичта и подкрепата, от духовното просветление и чувството за общност. Нека силата на разума направлява делата Ви.

Ръцете Ви да творят и съграждат, усмивката Ви да сгрява, думите Ви да лекуват. Само смиреното сърце е способно да отвърне на агресията с мир, на словоблудието – с мъдрост, на ненавистта – с човещина.

Бъдете честити! Хубави празници!

Източник: FrogNews

Сподели: