Начало FrogNews Работа на пълна пара преди депутатската ваканция
0

Работа на пълна пара преди депутатската ваканция

0

Активна работа на народните представители в последния работен ден преди лятната ваканция.

Ратифицирано бе споразумението, с което се предоставя право на Европейската комисия да купува ваксини срещу COVID-19 от името на страните-членки в ЕС. Това решение бе гласувано напълно единодушно.

Одобрени бяха и измененията в закона за МВР, с които се предвижда различно отчитане на положения извънреден труд. Компенсирани с възнаграждения ще бъдат служителите, които работят извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно.

По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

С 91 гласа “за” бе приет на първо и второ четене Законът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения. Целта на измененията е държавните и общински болници да получават допълнителни средства от МЗ, за да поддържат в готовността клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни заболявания.

От ГЕРБ предлагат субсидии да могат да получават и лечебни заведения с държавно и/или общинско участие, както и всички останали, в които има инфекциозни отделения.

Това ще е последното заседание в историческата сграда на НС – за новия парламентарен сезон депутатите ще заседават в сградата на бившия Партиен дом. Сградата бе в ремонт продължително време, за да бъде пригодена за провеждането на пленарни заседания.

Източник: FrogNews

Сподели: