Начало FrogNews Окован в болница след полицейски побой на протестите сезира съда в Страсбург
0

Окован в болница след полицейски побой на протестите сезира съда в Страсбург

0

Арестът на Димитър Педев на Орлов мост, откъдето той минава на път към вкъщи Източник: ”Свободна Европа”. Фотограф Айвън Стоянов

Един от младежите, пострадал в нощта на 10 юли по време на полицейската акция срещу протестиращите, ще сезира съда в Страсбург, защото след полицейския побой е бил окован за болничното легло в ”Пирогов” в продължение на 2 дни. Решението за тази мярка е на дирекция ”Изпълнение на наказанията”, която е под шапката на Министерството на правосъдието. Властите и Димитър Педев се разминават колко време е бил ”фиксиран” и декларирал ли е, че няма претенции към униформените.

Това се разбира от думите на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев пред „Свободна Европа“, който разказва за случая на един от арестувани на 10 юли на Орлов мост.

Става дума за телевизионния режисьор Димитър Педев, който беше задържан за 72 часа. Както и Евгени Марчев, Педев е отведен в „Пирогов“ след една нощ в районното. Педев твърди, че дори не е бил протестиращ, а се е прибирал към дома си.

“Той буквално беше окован. Пребит, а след това окован за леглото в болницата”. Така започна разказа си  майка на Димитър Юлия Педева.

„Намерих го така – в неузнаваем вид, с хематом, със сътресение и на този фон – окован за болничното легло. Та той не можеше да се движи, но те му бяха сложили белезници на краката. За да е съвсем сигурно, че момче, което хем не може да ходи, хем е оковано, няма да избяга, го пазеха и двама униформени“, разказва майката на

„Помня до един удар, но не помня дали той беше нанесен в колата на полицията или после в районното. Това се случи в петък. После през нощта се събудих в ареста и ми беше много зле. В събота ме преместиха в „Пирогов“, където просто ме закопчаха с белезници за леглото“, твърди самият Димитър. Той е задържан на Орлов мост, а обвинението срещу него е в хулиганство, защото от МВР твърдят, че Педев е провокирал униформените. След ареста е отведен в Първо РПУ в София с 24-часова мярка за задържане. Впоследствие, преди да се наложи хоспитализацията му, е издадено и прокурорско постановление за 72-часово задържане. Затова и охраната му е поета от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). 

Министерството на правосъдието потвърждава пред „Свободна Европа“, че те са обезпечавали Педев в болницата. Според тях след настаняването му в болница, заради травмите от нанесения му побой, Димитър е бил охраняван денонощно от двама души.

“Съгласно изготвената инструкция и имайки предвид данните от прокурорското постановление за задържане относно състоянието на охраняваното лице, а именно, че същият по време на задържането е проявил вербална и физическа агресия срещу служителите от МВР, както и преценката на моментното общо състояние, е преценено, че спрямо него е нужно ползването на помощни средства белезници, като задържаното лице е фиксирано временно за болничното легло”, гласи отговорът.

Педев отрича да е имало физическа агресия от негова страна. „Може да съм казал нещо, защото бях изнервен, тъй като дори не бях протестиращ в този момент, а се прибирах. Но няма как да агресирам физически“, обяснява той.

Има разминаване и във версиите колко време е бил окован за леглото. Според МП – около 24 часа, до 12 юли. Според Педев – „фиксирането“ му е било до 13 юли, когато е изписан. „Случаят обаче доби гласност и когато стана ясно, че на свиждане в болницата ще дойде омбудсманът, охранителите ми свалиха прангите. Това обаче се случи на 13 юли, а не на 12, както твърдят те“, разказва Педев.

Според председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев случилото се в “Пирогов” противоречи на Европейската конвенция за правата на човека. “Това е унизително отношение. Нямало е необходимист, а и няма как да съществува подобна мярка – човек да е заключен за легло, особено когато състоянието му налага да е в спешна болница, каквато е “Пирогов”, обяснява правозащитникът и цитира практика на съда в Страсбург.

Чрез БХК семейството на Педев ще сезира прокуратурата, за да има проверка и разследване на отношението към Педев в болницата.

Министерството на правосъдието твърди, че при освобождаването си Педев е „попълнил собственоръчно декларация, в която декларира, че няма претенции към надзорно-охранителния състав от ареста“. Педев няма спомен да е подписвал подобен документ. “Подписах само формуляри, че си получавам документите и личните вещи и сред тях няма липси. Изобщо никой не ме е питал имал ли съм или не претенции, ако има нещо такова във формуляра, то това не е било мое желание, че нямам претенции“, казва той.

Източник: FrogNews

Сподели: