Начало FrogNews Антон Кутев: Парламентът не се справи с казуса с главния прокурор
0

Антон Кутев: Парламентът не се справи с казуса с главния прокурор

0

Парламентът не успя да се справи – имаме ситуация, каквато досега никога не се случвала в България, във връзка с оставката на главния прокурор. Великото народно събрание преди почти 30 г. е дало много високо ниво на независимост на главния прокурор, дълъг мандат, реална независимост, но не е предвидена възможност за неговата смяна.

Това коментира пред БНР депутатът от БСП Антон Кутев, който допълни, че това има своята логика.

„Сега обаче имаме ситуация, в която 100 000 души стоят навън, а 54% от населението казва, че трябва да има оставка на главния прокурор, а в същото време Конституцията не го е предвидила. Това е ситуация, в която според мен Народното събрание трябваше да се задвижи особено бурно – това беше нещо, което най-малкото трябваше да подложим на дебата в НС, който да излезе извън рамките на парламента и да включи институции като президентство, като Конституционен съд, за да може в крайна сметка като общество да стигнем до някакво разбирателство трябва ли да се променят правомощията на главния прокурор и как, трябва ли да бъде несменяем“, посочи Кутев в предаването „Преди всички“.

Според него именно Народното събрание е трябвало да даде отговори на тези въпроси, но под давление на мнозинството в парламента това не бе свършено.

„Не мисля, че е трудно и страшно да се дебатират въпроси около главния прокурор в Народното събрание, но мисля, че има хора, които наистина ги е страх“, отбеляза депутатът и допълни, че „главният прокурор на моменти прекаляваше и нарушаваше законите“.

Иначе не е лошо да има страх от него, особено у политиците, каза Антон Кутев.

„Но какво се случва, когато той започва да превишава правомощия, да нарушава презумпцията на невинност, на тайната на кореспонденцията. И най-важното – какво се случва, ако той работи срещу една част от бизнеса и елитите по един начин в услуга на друга част от бизнеса. Защото това е най-голямото подозрение към него“, каза още народният представител.

В отговор на въпрос кое от двете основни искания на протестиращите – оставка на правителството и на главния прокурор е по-важно, депутатът изтъкна, че регулирането на главния прокурор е изключително важно, „защото правителството все пак подлежи на демократичен контрол, докато главният прокурор не, така че проблемът с него е по-голям“.

Дори лятото да позаглъхнат протести, есента ще се възобновят, защото настоящата власт е неадекватна и нелепа, прогнозира Кутев.

Източник: FrogNews

Сподели: