Начало FrogNews Доц. Андрей Чорбанов: Антителата не са критерий за предпазване от COVID-19
0

Доц. Андрей Чорбанов: Антителата не са критерий за предпазване от COVID-19

0

Доц. Андрей Чорбанов

Aнтителата са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обективен. Огромният брой хора, които дори прекарват заболяването, нямат антитела. Доказано е вече категорично, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от вируса или помага да оздравеем. Тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора.

 Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

„Ваксината е важна, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма“.

Не може да се каже, че се е увеличил процентът на заразените млади хора. В световен мащаб няма такива данни, подчерта той. „Твърдо може да се каже, че ние крепим един и същ процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост“, допълни той.

По думите му доста хора – неспециалисти, спекулират на темата с антителата. Той е категоричен, че антителата не са никакъв критерий на предпазване на един индивид от това заболяване.

Не може да се заблуждаваме, че има как да се изолираме и да нямаме досег с коронавируса. Бавното движение на вируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция. Това се дължи на факта, че много от тях са прекарали човешка коронавирусна инфекция – много близка до тази.

Източник: FrogNews

Сподели: