Начало FrogNews Депутатите окончателно гласуват за по-ниското ДДС на напитки и услуги
0

Депутатите окончателно гласуват за по-ниското ДДС на напитки и услуги

0

На пленарно заседание, депутатите ще гласуват окончателно предложението за разширяване на кръга от стоки и услуги, които да се облагат с по-ниска ДДС ставка.

Идеята идва от „Обединени патриоти“ и е аргументирана със загубите за туристическия бранш по време на епидемията от коронавирус, а с подкрепата на коалиционните партньори от ГЕРБ вече получи одобрението на Комисията по бюджет и финанси. Новите текстове предвиждат с 9% данък да се облагат нискоалкохолните напитки – вино и бира, както и услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз. В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други.

Мярката ще бъде временна и ще действа в подкрепа на бизнеса от 1 август тази година до 31 декември 2021 година. В рамките на заседанието депутатите ще обсъдят и предложеният от опозицията проект на решение за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи придобиването от Българската банка за развитие на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

Източник: FrogNews

Сподели: