Начало FrogNews Сигнал: Кол център задължи служтилите си да си платят PCR тестовете, за да отидат на работа
0

Сигнал: Кол център задължи служтилите си да си платят PCR тестовете, за да отидат на работа

0

Преди две седмици ни казаха, че трябва да си останем по домовете и да си направим тестове за коронавирус, а резултатите да изпратим на ръководителите си. Днес ни информираха със съобщения, че в понеделник трябва да представим отрицателен PCR тест, за да ни допуснат до работните ни места. Тестовете са за наша сметка, а информация защо изискват всичко това от нас нямаме.

За това алармира пред Фрог служител на един от множество кол центрове в София. По думите му, там където той работи са около 30 души. Всички са много млади с минимум два чужди езика. Собствениците на дружеството са от Израел, разговорите са само с чуждестранни клиенти, а от служителите се изискват познания за международната борсова търговия с акции. Ето какво още разказа пред екипа ни притесненият младеж:

Част от колегите ми са новоназначени, защото текучеството в тези кол центрове е голямо и нямат право на платен отпуск, така че тези две седмици за тях ще са неплатен отпуск. Това също сега го разбираме. Не е ясно, защо след като ни осигуряват на сравнително високи заплати за България, фирмата не се ангажира с тестването на всички служители, а ни принуждават сами да плащаме два пъти за тестове. Колега е получил забележка защо си е направил първия тест само за 70 лв. Не са ни задължавали да правим определени тестове и колко да струват. Сега е задължително да  PCR теста, който струва към 120 лева, ако не и повече.

Изискването да представиш задължително тест, за да те допуснат до работа едва ли го има в някой нормативен документ. Много от колегите се страхуват, че директно ще бъдат уволнени, ако не отидат на работа с документите от тестването. Най-неприятното е, че не получихме и никаква информация защо се налага всичко това.

Предположението ни е, че някой от мениджмънтът е дал положителен тест и сега се застраховат. Но дори и да е така, липсата на информация и коректност притеснява всички ни.

Отдавна у нас се коментира, че собствениците на такива кол центрове експлоатират труда на млади хора, които тепърва започват работната си кариера. Много от нас са току-що завършили или дори още студенти. Освен владеенето на езици се изискват и доста други познатия. Дори и на фона на заплащането в повечето браншове в страната при нас заплатите да са сравнително високи, това не може да се каже, ако погледнем в западните държави колко струва такъв труд. Това, че не познаваме достатъчно правата си вероятно позволява на работодателите да не са съвсем коректни. Тази ситуация, при която принудително сме в отпуски, за наша сметки си правим тестове и изискването да покажем тест за да не ни уволнят, колкото и да сме наивни, едва ли е допустима.

Не знаем и към коя институция да се обърнем, но пък и ако подадем сигнал срещу работодателя си със сигурност ще ни изхвърлят. В крайна сметка сме прецакани от където и да го погледнеш. А както казах това за много от нас е едва първата ни работа.

Фрог се ангажира да проследи случая и да потърси становището на държавни институции по казуса.

Източник: FrogNews

Сподели: