Начало FrogNews 9% ДДС за бира, вино, фитнес и басейн от 1 август
0

9% ДДС за бира, вино, фитнес и басейн от 1 август

0

ДДС за бирата и виното, които се консумират в заведения, и за всички спортни занимания се намалява на 9%, реши окончателно парламентът. Намалената ставка влиза в сила от 1 август и ще се прилага до 31 декември 2021 г., решиха депутатите.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност бяха разписани чрез приемането на второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси.

Поправката беше приета с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и един независим.

Туроператорите, туристическите агенти и т.нар. случаен превоз, свързан с туристическите услуги, ще плащат също 9 процента ДДС. Същата ставка ще плащат и организаторите на т.нар. фитнес услуги, които също са претърпели икономически щети от пандемията от COVID-19 .

Валери Симеонов, един от вносителите на измененията, коментира, че това е последният, финален етап от мерки, насочени към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен заради пандемията. Той отбеляза, че ефектът от намаляване на данъка за ресторантьорските услуги вече е налице.

Румен Гечев от левицата отбеляза, че никъде в ЕС няма диференцирана ставка на ДДС за алкохол и предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. 

От „Воля“ заявиха, че са последователни и затова ще подкрепят предложенията.

Припомняме, че НС прие и 9% ДДС за ресторанти, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени.

Източник: FrogNews

Сподели: