Начало FrogNews Проф. Ангелов: Водите на река Марица са чисти
0

Проф. Ангелов: Водите на река Марица са чисти

0

Проф. Костадин Ангелов

Във водата от изворите на река Марица, от които сме взели проби, няма замърсители и вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората. Повърхностите води на река Марица по протежението до Турция, са чисти. Малко вероятно е да има замърсяване на подпочвените води. Водоподаването е възстановено – за сега е за битови нужди.

Това съобщи пред бТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който коментира и новите мерките на правителството за справяне с ковид кризата. 

До края на годината са осигурени 107 млн. лева за медиците на първа линия, коментира той по повод отпуснатите допълнителни финансови средства за системата на здравеопазването.

„С 10% ще се увеличат цените на клиничните пътеки. С 10% ще се увеличат и лимитите на болниците. Целта, която преследваме, е да се увеличат основните възнаграждения на персонала на болниците. Най-малко ще се усетят промени в общинските болници, но и там сме увеличили средствата до края на годината“, отбеляза здравният министър.  

Той уточни, че списъците за медиците, на които се отпускат допълнително средства за борбата с коронавируса, се подават от директорите на болниците.

„В болницата в Сливен например са отпуснати по-голяма сума пари отколкото са раздадени, защото не всички са имали контакт със заразени с коронавируса“, каза проф. Ангелов. 

Следващите месеци, ако има увеличение на случаите на коронавирус, вече имаме алгоритъм и план за действие за осигуряване на болничните легла, апаратура и възможности за лечение, посочи още министърът на здравеопазването. 

„В Александровска болница и сега се лекуват пациенти с коронавирус, трябва да свикнем да живеем с него“, заяви проф. Костадин Ангелов. 

Според него сега системата е по-подготвена, отколкото през пролетта.

Източник: FrogNews

Сподели: