Начало FrogNews Водата от Марица само за битови нужди, 350-360 пъти е превишението на отровите в нея
0

Водата от Марица само за битови нужди, 350-360 пъти е превишението на отровите в нея

0

Водата по мрежата все още ще се ползва само за битови нужди. Тя не е разрешена за пиене и готвене. Разрешението за това ще бъде издадено, когато повторните проби покажат качествен резултат. Най-вероятно утре.

Това обяви новия здравен министър проф. Костадин Ангелов който заедно с екоминистърът Емил Димитров, областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и областния координатор на ГЕРБ Хасково Делян Добрев посетиха общините по поречието на Марица, където е спряно превантивно водоподаването. Това се наложи заради инцидента с отровените крави, пили вода от канал до р. Марица в Димитровград.

„Пробите за качеството на водата в река Марица са много добри. До края на деня всички димитровградски и свиленградски домакинства ще имат вода.“, заяви Димитров, цитиран от „Марица“.

Днес беше разрешено водоснабдяването в общините, засегнати от инцидента. Постепенно се захранват системите с вода в Димитровград и Свиленград.

350-360 пъти е превишението на отровите във водите на канала към река Марица.  Това стана ясно по време на брифинг на Ангелов и Димитров в Хасково. 

Ангелов обяви, че пробите са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, а Димитров добави, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. 

“С оглед на тези резултати цяла нощ лабораториите работиха по отношение на изследването на всички извори и водохващания, разположени на територията на Марица,”заяви здравният министър. Той показа схема, според която първото водовземане е Брод, второто е Злато поле, третото е Райново.

“Това са в обхвата на Димитровград. В обхвата на Симеоновград са Азмака, Нов кладенец и Сименовоград, в Харманли- Българин”, разказа Ангелов.

Източник: FrogNews

Сподели: