Начало FrogNews ЕК ще следи за върховенството на закона и през свободата на медиите
0

ЕК ще следи за върховенството на закона и през свободата на медиите

0

Свободата на медиите и плурализмът вече ще са част от новия механизъм за върховенство на закона, разработван от Европейската комисия.

Механизмът ще е хоризонтален за всички страни-членки, като първите национални доклади ще бъдат представени през септември. Това обяви говорителят на Европейската комисия Адалберт Янц на редовния брифинг за журналисти в отговор на въпроси около създадената през 2018 г. Централноевропейската фондация за преса и медии KESMA в Унгария. Организацията погълна над 400 проправителствени медии и се сочи за основна бариера пред свободата на словото в Унгария, допълва „Сега“.

Още не е ясно как точно ще бъдат структурирани докладите по новия механизъм, но е ясно, че ще съдържат информация и анализ по четири теми – правосъдна система, анти-корупционна рамка, медийна свобода и плурализъм и разделение на властите, обясни наскоро еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Ежегодните доклади ще играят ролята на превантивен механизъм, като наред с тях Европейската комисия ще предложи конкретни мерки в подкрепа на медийната свобода в отделен екшън план. Очаква се върховенството на закона да бъде обвързано и с финансирането през новия програмен период, като формулата, по която ще става това, още не е ясна.

В рамките на подготовката на първите национални доклади европейските експерти вече са провели виртуални консултации с различни организации в страните членки, за да се уточни формата на информацията, която ще се представя. И тази година България не помръдна от незавидното 111-о от 180 места в ежегодната класация на „Репортери без граници“ за сбободата на медиите.

Източник: FrogNews

Сподели: