Начало FrogNews Росен Плевнелиев: Държавния глава не спазва Конституцията
0

Росен Плевнелиев: Държавния глава не спазва Конституцията

0

Едната част от протестиращите е представена от олигарси, които имат проблеми с правораздаването и ще направят всичко възможно, за да вкарат държавата в хаос. Но да видим тези политици, които с високо вдигнат юмрук мотивират протеста. Държавния глава не спазва Конституцията. Той няма правото да иска оставките на правителството и главния прокурор.

Това заяви пред bTV Росен Плевнелиев – президент на Република България в периода 2012-2017 г.

„До Радев вървят популисти – Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов. Те искат да яхнат тренда на популизма и да вземат властта. Радев може да смъкне доверието си от правителството и главни прокурор, както аз съм правил с правителството на Пламен Орешарски“, посочи Плевнелиев.

“Добре е да се върнем назад във времето, когато хората 2013 също протестираха срещу правителство, което стана символ на задкулисието. Всички зам.-министри в това правителство бяха назначени именно от президента Радев като министри през 2017 г. Имал съм 20 срещи с Орешарски. Във всяка една той каза: Не зависи от мен”, посочи Плевнелиев.

Той бе категоричен – президентът не изпълнява длъжността си в момента, която в трудни времена като тези е изключително важна.

„Апелът ми към Радев е да разбере нещо. Едно решение може да бъде вярно и грешно. Има съвсем други решения днес за това как да действаме. Имаме огромен шанс да направим нещо смислено. За мен това означава следното – да се сформират обществени съвети, протестиращи, профсъюзи, работодатели да влязат там, да се приемат решения. Пакт за почтеност – отиваме на следващите избори без съмнения за задкулисие. И да, ГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов трябва да чисти зависимостите от Костов“, заяви Плевнелиев.

Той посочи, че е изключително горд от факта, че е назначил Иванов за правосъден министър.

„Христо Иванов получи от мен пълен картбланш да прави реформа. Сегашният главен прокурор е избиран по неговите правила“, коментира Плевнелиев и категорично заяви, че акцията в парк „Росенец“ е била резултат от план, който е постигнал своята цел.

„Има съвпадение, че се вадят някакви снимки с кюлчета злато и пари. Два дни по-късно има тази акция, при която гардове, назначени от Радев, хвърлят българското знаме“.

Източник: FrogNews

Сподели: