Начало FrogNews Властта търси спасение, развърза яко торбата с парите. Увеличават заплатите на част от медиците
0

Властта търси спасение, развърза яко торбата с парите. Увеличават заплатите на част от медиците

0

Властта търси спасение, като развързва яко торбата с парите. Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%. Това съобщи новият здравен министър Костадин Ангелов.

По думите му 12,4 милиона лева ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата. 2 468 служители на РЗИ също ще получат 30% -тно увеличение на заплатите си. 9,5 милиона лева ще бъдат насочени в 44 лечебни заведения, в които се лекуват вирусни и инфекциозни заболявания, каза още министър Ангелов, а 2 милиона лева ще отидат в болници за лечение на белодробни болести. 12 центъра за психично здраве също ще получат допълнително финансиране. 19 милиона лева допълнително ще получат над 70 общински болници.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева за увеличение с 10% на клиничните пътеки. Освен хиляда лева допълнително за всички на първа линия, те ще получат и туристически ваучери на стойност 210 лв. По отношение на апаратурата ще бъдат закупени още 133 апарата за белодробна вентилация. Министър Костадин Ангелов обяви, че предстои среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.

В същото време министерството на труда и социалната политика готви кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година. Това обяви в предаването „Преди всички“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева:“Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания“.

“Не бих искала да бързам с анонса, но, ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи“, посочи още Сачева.

Източник: FrogNews

Сподели: