Начало FrogNews Десетки туроператори протестираха пред МС, искат среща с Борисов
0

Десетки туроператори протестираха пред МС, искат среща с Борисов

0

Десетки туроператори се събраха на протест пред Министерски съвет днес. Според тях бизнесът им загива, а държавата няма адекватно решение за проблемите им, свързани с пандемията.

Те настояват за финансова помощ от държавата и обвиняват в бездействие екипа на вече бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Също така настояват и за среща с премиера Бойко Борисов, уточни OFFNews.

На протеста, организиран от сдружение „Бъдеще за туризма“, дойдоха предимно представители на компании, занимаващи се с изходящ туризъм, които в момента са затруднени с връщането на парите и организирането на нови екскурзии за клиентите си заради коронакризата. Проблемът е, че те не могат да си върнат парите платени на контрагенти в чужбина и съответно да се разплатят с потребителите си.

Според Румяна Балтова от сдружението при финансова подкрепа от страна на държавата, туроператорите ще могат да върнат парите на клиентите, които не могат да чакат.

„Коронакризата при туроператорите беше катастрофа. Не е криза. Тези, които се занимаваме с организиран туризъм, изходящ и входящ – не сме работили от пет месеца. Нямаме друг начин да оцелеем, освен да бъдем подпомогнати финансово“, категорична е Балтова.

Според нея преди да се разрази пандемията от COVID-19 туристическата година се е очертавала като доста успешна, затова фирмите от бранша смело предплатили смело значителни средства и след това оборотът им се оказал нулев.

Туроператорите са категорични, че намаляването на ДДС от 20% на 9% е напълно неработещо решение, тъй като на практика в момента нямат приходи. От „Бъдеще за туризма“ настояват да се изработи план за подпомагане на сектора и безвъзмездна помощ за най-засегнатите.

Протестиращите настояват за безвъзмездна помощ в размер на 10% от оборота за 2019 г. или последния отчетен период, както промяна на мярката 60 на 40 за туроператори и турагенти.

Според професионалистите в бранша в сегашната ситуация няма никаква предвидимост колко време ще могат да запазят служителите си.

Представители на недоволните туроператори бяха приети от новия ресорен министър Марияна Николова. Обещана им е и среща с премиера Борисов.

Източник: FrogNews

Сподели: