Начало FrogNews Химнът ”Песен за Банкя” издуха “Батальона се строява“ в нафталина
0

Химнът ”Песен за Банкя” издуха “Батальона се строява“ в нафталина

0

Усмивка за всички… Източник: Евроком

Появи се песен-химн, с елементи на оратория, посветена на Банкя. Благодарим на Венци Мицов – хиподилеца, който изпробва и политиката, за това, че по неподражаем начин извести на света за появата на музикалното творение. Участват известни естрадни певци от близкото и по-далечното минало, хор, оркестър, има партия за пиано и пр.

Мицов е описал песента нота по нота, ред по ред – намерете и прочетете (Офнюз.бг). Мицов  е ясен, кисел е, защото не са го поканили. Но народът като иска да бъде възпято родното място на юнака, който бозае вече 11 години от властта, нищо не може да спре творческия му гений. И Моцарт е писал по поръчка. И Бах. Какво сте зинали? Освен това, к’во толкова: имали в общината пари, поръчали си музикално парче и едни хора им го направили. Може да е смешно и тъпо, но не е отровно, като някои решения на властта, които застрашават цялата държава. Песен като песен. И Веселин Маринов взе пари за „Нашата полиция ни пази“, изпоти се няколко пъти на сцената и нищо повече.

Подобно е положението и сега, само дето повече естрадни хора ще се облажат. Нещо като помощ по време на коронавирус.

Моя Банкя, ти си в нашите души!
Тебе Бог благослови.

Красота безкрайна има под небето
китна, ти, земя, омайваш ми сърцето.

С мисълта за Банка дишам аз докрая
В мен си ти, зрънце от рая!

Лековитата вода ме милва нежно
Шепне въздухът копринен неизбежно.

Звучи като текст на Трендафил Акациев, ако разбирате накъде бия, но не е. Сериозно е положението, мислете за Шекспир, Гьоте – нещо от този род.

Според мен съвсем случайно тази песен-химн излиза по време на протестите. Творците, участвали в нейното създаване не са знаели, че ще има протести и въобще, че някой не харесва премиера. Дума да не става. Но пък сега протестиращите могат да я запеят… Представяте ли си този огромен хор на площада! Величествено! И Злостър – Черното влечуго не е чак такъв мазохист…

Дует „Ритон“, братя Аргирови, депутатът-актьор от ГЕРБ Евгени Будинов, Аделина Кънева и др. са сред участниците в проекта. Няма го Калин Вельов, но той късно попадна в парламентарната група на управляващите иначе щеше да удари някой латино ритъм по банкянски.

За да не си помислите нещо прибързано за Бойко, ви информирам, че той не е замесен. Ако се появи запис на разговори или снимки с певици, да знаете, че е манипулация. Сигурни източници твърдят, че бил изненадан като чул парчето и даже питал, откъде са взели пари за хонорарите. Като проверил чекмеджето обаче се успокоил.

Да бъдем справедливи. Има песен и за Правец, където е роден Бай Тошо. Вярно, написана е през 2011 г. но текстът си го бива.

Правец, град чудесен,

малък – интересен,

всички го обичат

и към него тичат.

Припев:
Айде де, айде де, Правец град чудесен е,
Айде де, айде де, всички го обичаме.

Хубава природа,

чистота и сгода,

близко до София –

наша орисия.

Народната любов ражда неувяхващо творчество.

За Токио, например, има 26 песни! За Лондон са 24. За Москва и Париж – по двайсетина.

София е възпята в над 10 естрадни творби от Боян Иванов, Маргарита Хранова, Мими Иванова, Панайот Панайотов и др. Има дори „Песен за трудова София“, което означава, че хората в столицата много се трудят.

На Плевен има посветени няколко песни. Най-популярната е на Емил Димитров.

Пловдив също е възпяван периодично. „Густо майна филибето“ на Георги Минчев обаче бие всички.

За Бургас песните са най-много.

Да се хванем за ръце и запеем дружно: Моя Банкя, ти си в нашите души!

„Батальона се строява“ пада надолу във вечната класация. Заедно с „Мила Родино“. Удари часът на Банкя.

Вчера рожден ден на Шиши, днес нов химн, на пенсионерите по 50 кинта, а Гешев преборил престъпността – пълно щастие.

Живот си живеем!

Борис Петков

[embedded content]

Източник: FrogNews

Сподели: