Начало FrogNews Емил Ядков: Предложените вътрешни правила ще предпазят адвокатите
0

Емил Ядков: Предложените вътрешни правила ще предпазят адвокатите

0

Висшият адвокатски съвет счита, че вътрешните правила срещу изпирането на пари не могат да бъдат приети без да се предложат на дискусия от колегите. Тези вътрешни правила са в изпълнение на редица законови текстове и на европейски директиви и те не означават, че адвокатите ще станат доносници.

Това каза в предаването „Лице в лице“ Емил Ядков, от Висшия адвокатски съвет.

„Те са по-скоро превенция на адвокатите да бъдат предпазени от въвличането в процеси на изпиране на пари или финансиране на тероризма“, каза той.

По думите му, това, което гарантира, че няма да се превърнат в доносници, е адвокатската тайна, а освен това никой не задължава юристите да докладват за всяка информация, свързана с изпирането на пари.

Тези правила се прилагат само в посочените от закона случаи и то само тогава, когато се извършват правни консултации. При наличието на определени предпоставки, те са посочени в самите правила.

На следващо място, проверката, която проверката адвокатът трябва да извърши, макар да се нарича комплексна, е много улеснена и тя се състои от попълването от клиента на една декларация, образецът на която е посочен в правилата. Тя се съхранява в документите на адвоката за срока, за който той съхранява адвокатските книжа. След това той може да я унищожи. Никой не го задължава да съобщава на органите за това, че вероятно има съмнения за изпиране на пари.

Проблемът е – ако адвокатът бъде набеден, че участва в такъв процес, то тогава той след ва да установява, че е спазил тези правила, за да се предпази – себе си или своя клиент от изпиране на пари или финансиране на тероризъм“.

Източник: FrogNews

Сподели: