Начало FrogNews ВАП започва проверка заради замърсяването на р. Марица
0

ВАП започва проверка заради замърсяването на р. Марица

0

Замърсяването на водите на река Марица ще бъде щателно проверено от Върховната административна прокуратура. Институцията се е самосезирала след новината за починалите след водопой 28 крави. По първоначална информация водите на Марица са замърсени със силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните.

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград. Прокуратурата ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор.

Следва да се установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни, и недопускане на повторен подобен инцидент, както и какви действия са предприети за опазване и възстановяване на околната среда и водите, и преодоляване неблагоприятните ефекти от замърсяването водата за питейно – битови нужди.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно – битови цели.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура – Димитровград.

От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ – Хасково.

Източник: FrogNews

Сподели: