Начало FrogNews Начало на ден 20 от протестите срещу властта
0

Начало на ден 20 от протестите срещу властта

0

Начало на ден 20 от антиправителствените протести, в които освен за оставката на кабинета, се настоява и за тази на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрантите вече блокират ключови кръстовища в столицата всяка нощ. Има и различни акции.

Очаква се днес такава да има пред вилата на премиера, където от младежката организация на “Демократична България” ще носят пачки с евро. Инициативата е наречена “Масов следствен експеримент”. Обявеният начален час е 18.30 ч.

Това е поредната акция на младежите от политическата партия. Припомняме, че именно тяхна бе идеята за “Масовото пиене на кафе пред хотел Берлин”, а вчера имаше хвърляне на картички по случай рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски пред сградата на БНБ.

“Масово писане на оставки” имаше пред централата на ГЕРБ по инициатива на гражданско сдружение “БОЕЦ” вчера.

Иначе – редовният протест в района на така наречения “Триъгълник на властта” е обявен за 17 ч. Това е двайстият пореден протест, в който гражданите застават под прозорците на властта. На място има засилено полицейско присъствие. Все още хората се събират в района на фонтана пред Президентството.

Очаква се днес в 19.30 ч. да има и пореден протест пред сградата на Българската национална телевизия. Исканията са за оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

Припомняме още, че в петък в сградата бяха блокирани лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на ПП на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, които бяха гости в предаването “Панорама”. Наложи се те да бъдат изведени със полицейски кордон след няколко часа, като се стигна дори до рязане на ограда.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

Източник: FrogNews

Сподели: