Начало FrogNews Сигнал: Морално ли е председателят на Съюза на филмовитедейци да печели държавна субсидия за сметка на своите членове?
0

Сигнал: Морално ли е председателят на Съюза на филмовитедейци да печели държавна субсидия за сметка на своите членове?

0

За евентуален конфликт на интереси в разпределянето на субсидии за българско кино сигнализира един от членовете на Съюза на филмовите дейци. Дори се говори за корупционни практики.

Добре известен факт е начина, по който се играе с държавната помощ за филмовите дейци у нас. Нещо като публична тайна е, че едни проекти се саботират за сметка на други, често свързани с имената на “наши хора”. Казано на по-прост език – чиста шуробаджанащина. Причината – кой получава субсидия за своя проект зависи от шепа хора – журито.

Най-скъпият проект, който е с награден фонд от 1 милион лева, е този за игрален филм. Пример за порочните практики е фактът, че той е бил спечелен от председателя на Съюза на българските филмови дейци.

“Проблемът е не толкова от юридически или административен характер, колкото от морално естество. Оказва се, че председателят на СБФД, който по същество и по устав е представител и защитник на интересите на филмовата общност на членовете на тази организация, се възползва от специалния си статут, за да изпревари в конкуренцията на едно държавно регулирано “състезание” за спечелване на публични средства редица членове на ръководената от него организация”, посочва в сигнала си до нас Александър Донев, Председател на контролната комисия на Съюза на българските филмови дейци.

“Въпросът ни най-малко не се отнася до качествата на проекта на председателя на СБФД. Проблемът е в загубеното чувство за почтеност и на елементарна представа какво въобще е допустимо и какво не за един човек, облечен в публична власт”, допълва още в сигнала си Александър Донев.

Източник: FrogNews

Сподели: