Начало FrogNews Административният съдия Теодора Георгиева е българския прокурор в Европейската прокуратура
0

Административният съдия Теодора Георгиева е българския прокурор в Европейската прокуратура

0

Административният съдия Теодора Георгиева е българския представител в Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Георгиева бе одобрена от Съвета на ЕС и получава 6-годишен мандат.

Заедно с българския представител са одобрени и представителите на останалите 21 държави, които участват в институцията и образуват колегията на Европейската прокуратура, съобщи Съветът на ЕС.

Съветът назначи вчера обвинителите от 22-те страни, участващи в институцията. Заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши те ще осъществяват надзор на разследванията и действията по повдигане и поддържане на обвинение и ще образуват колегията на Европейската прокуратура.

Преди да стане съдия в Административен съд – София град, Георгиева е била прокурор в Софийската градска прокуратура. Тя се яви на конкурса за Европейската прокуратура заедно с още шестима кандидати. След това бе една от тримата, предложени от правителството на Съвета на ЕС.

Европейската прокуратура, която трябва да заработи в края на годината в Люксембург, ще бъде независим орган на ЕС, който ще отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза като например измами, корупция, трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Тя ще провежда разследвания и наказателно преследване и ще упражнява функциите на прокурор в компетентните съдилища на държавите членки.

Източник: FrogNews

Сподели: