Начало FrogNews Германската ARD разказва за България: Изоставена от ЕС срещу корумпирано правителство
0

Германската ARD разказва за България: Изоставена от ЕС срещу корумпирано правителство

0

На 26 юли – едва преди ден, в германското медийно пространство плъзва репортаж за родната България, корупцията и бездействията от страна на ЕС. За пръв път материалът е излъчен в германската телевизия ARD.

Репортажът започва така: Много пари от наскоро приключилия Съвет на ЕС трябва да бъдат насочени и към България – най-бедната държава от ЕС и заемаща челно място по корупция.

Става дума за милиардите евро, с които се похвалиха от кабинета.

Репортерът разказва, че правителството на Бойко Борисов е трябвало да се сблъска за пореден път с вот на недоверие. От седмици гневни българи са излезли по улиците на София и протестират срещу правителството си. Опасенията им са, че с милиардите от Брюксел ще бъде злоупотребено.

От ARD прогнозират, че в района на така наречения “триъгълник на властта” в София скоро няма да настъпи спокойствие, а напротив. Отбелязва се и фактът, че демографията на протеста е съставена предимно от млади хора, учили в чужбина.

Телевизията коментира и скандалните снимки от спалнята на Бойко Борисов. Дали става въпрос за автентични или подправени снимки, все още не е изяснено, отбелязват още в телевизионния репортаж от екипа на германската медия.

„Резултатът от вота на недоверие беше ясен предварително. Ние обаче очакваме все пак нещо да се случи – оставката на правителството, например“, споделя млада участничка в протестите. „Ние смятаме, че цялото правителство е корумпирано. Когато смениш едни корумпирани хора с други, които идват от същото място, резултатът е същият и нищо няма да се промени“. „Протестите трябва да продължат, докато правителството и главният прокурор подадат оставка“, споделят пред репортера протестиращи.

Отявлен поддръжник на протестиращите е държавният глава Румен Радев, който е близък с опозиционните, приятелски настроените към Русия социалисти. „Никога по-рано българите не са били по-силно мотивирани да си извоюват обратно държавата от мафията“, цитира телевизията думите на президента.

Ето и още от медийния разказ:

Някои от хората са разочаровани от сдържаността и мълчанието на Европейския съюз във връзка със ситуацията в България. „През последните години имаше някакъв контрол, но сега вече не е така“, споделя млад мъж. „Ние се чувстваме напълно изоставени тук срещу едно корумпирано правителство и правосъдна система“, допълва той.

За да продължат с натиска срещу управляващите, организаторите на протестите планират за сряда акции в цялата страна.

Един от инициаторите на уличните протести е адвокатът Николай Хаджигенов. Той се бори за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Хаджигенов смята, че Гешев е ключова фигура на корумпираното и мафиотско управление на страната.

„Това е сериозен проблем, защото главният прокурор е абсолютно недосегаем. Единственото, което прави, е да защитава корупцията и правителството, което е на власт. Той преследва единствено противниците на правителството, обикновени хора, бизнесмени, политически опоненти.

В репортажа показват сцени от извършения преди две години арест на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, като се подчертава, че акцията е излъчвана на живо по телевизията.

Безпартийната Иванчева се беше обявила срещу незаконното строителство в ръководената от нея община, изтъква АРД. След като при проверка бяха открити 56 000 евро в кутия за обувки в колата ѝ, тя получи обвинения в корупция и в оказване на натиск върху строителен предприемач.

Коментират се и рокадите във властта през изминалата седмица. Репортерите разказват, че Борисов “разчита, че със смяната на петима министри ще успокои обстановката в България”.

И реномираната ARD ли е платена, Борисов, Гешев?

Posted by Отровното трио on Monday, July 27, 2020

Източник: FrogNews

Сподели: