Начало FrogNews Фалстарт на делото за ”подпорната стена” на Алепу
0

Фалстарт на делото за ”подпорната стена” на Алепу

0

Казусът с “подпорната стена” на Алепу е на път да се завърти в безкрайното юридическо колело. Към този момент изглежда, че спорният строеж на комплекса, който предизвика огромен скандал само преди около месец ще затъне, а делата – ще се проточат.

“Алепу вилидж” успя да влезе в общественото полезрение, след като в мрежата се появиха снимки на четири етажна сграда в района на Шофьорския плаж. Оказа се, че “подпорната стена”, която би трябвало да е брегоукрепително съоръжение на появилото се в района свлачище, всъщност ще се превърне в хотелски комплекс. Сагата добави още една страница към върволицата от еко скандали в страната.

Ходът на делото за строежа на Алепу не бе даден. Причината – адвокатът на инвеститора не е бил редовно призован. Представил е пред магистратите болничен лист. Преди месец Окръжната прокуратура оспори като нищожно разрешението за строеж на Алепу и с това спря строителството. Според държавното обвинение конструкцията е незаконна, защото е изградена въз основа на разрешения за укрепване на свлачище, а не за хотел.

Инвеститорите обаче нарекоха съоръжението “конструкция с функция”. Самите те са собственици на имота в близост, който бил застрашен заради образувалото се свлачище. Това обясниха самите те преди около месец в ефира на bTV.

Липсва и задължителната екооценка. Според екоактивисти по-същественото нарушение е, че екоинспекцията в Бургас не е провела ОВОС, а по-леката процедура – оценка за съвместимост.

Нов опит за стартиране на делото ще бъде направен на 21 септември.

Източник: FrogNews

Сподели: