Начало FrogNews ”Дер Щандарт” за протестите: Те са на улицата почти три седмици, за да се премахнат привилегиите на силните на деня и богатите
0

”Дер Щандарт” за протестите: Те са на улицата почти три седмици, за да се премахнат привилегиите на силните на деня и богатите

0

Те са на улицата вече почти три седмици с настояване да се премахнат привилегиите на силните на деня и богатите. Протестното движение засилва преди всичко малката партия ”Да, България!” на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Подкрепят го много млади либерално настроени млади българи, някои от които са получили образование в Западна Европа, пише вестник ”Дер Щандарт”, цитиран от БГНЕС.

Тази прослойка от населението от информирани и независими граждани в цяла Югоизточна Европа е много слаба. Затова без натиск отвън не може да се очаква трайна промяна. Това се отнася особено за държава като България, в която беше направен сериозен и всеобхватен опит за установяване върховенството на закона и премахване на политическото влияние върху правосъдната система. При сегашното положение би било напълно подходящо да се обвържат отпусканите от ЕС средства за борба с корона кризата с реформите в страната.

Всички онези десни популистки режими, които не желаят върховенство на закона, защото така могат по-добре да разширят властта си без разделяне на властите и да се обогатят още повече, реагират само, когато става въпрос за пари.

Следователно би било особено важно за развитието на Източна Европа, ако в ЕС бъдат въведени нови условия.

Би било ефективно също, ако Европейската народна партия прояви повече самоуважение и се раздели с онези корумпирани, националистически и нелиберални политици и партии, които нямат нищо общо с основните ѝ ценности.

Източник: FrogNews

Сподели: