Начало FrogNews Експертът Н. Витанов: Четири сценария за коронавируса, милион заразени през декември
0

Експертът Н. Витанов: Четири сценария за коронавируса, милион заразени през декември

0

Четири сценария за развитие на заразата с коронавирус в България начерта математикът от БАН проф. Николай Витанов, ръководител на екип от учени, които правят математически прогнози към Националния оперативен щаб. В най-лошия от тях в края на есента заразените вече ще са 6-цифрено число.

Пред Нова телевизия той изтъкна, че около 20% от българите не спазват мерките, на което според него вече има над 10 хиляди заразени, за което предупреждаваше.

„Има около 1.5 млн. човека, за които вирус няма, не спазват никакви мерки. Поради тази причина излязохме от благоприятния сценарий. Ако продължаваме така, не ни очакват добри времена“, предупреди математикът.

В първия сценарий, който Витанов определи като най-благоприятният, в края на август заразените ще бъдат 11 500, а в края на септември – 13 500. Това е при условие, че всички в страната спазват мерките срещу коронавируса.

Вторият сценарий е при ситуация, в която 80-те процента, които сега спазват мерките, продължат така, а част от другите 20% също започнат да ги спазват. Тогава в края на август ще има поне 14 хиляди случая, а в края на септември – не по-малко от 20 хиляди.

По-песимистичният сценарий е този, при който 80% спазват мерките, а 20% не. Тогава в края на август ще има поне 16 хиляди случая, а в края на септември – около 25 хиляди.„

„Има и четвърти сценарий. За него няма да кажа числа, защото ако кажа, веднага ще скочат хора и ще кажат, че плаша хората. При този сценарий се очаква здравната система да започне да отказва“, каза Витано. Той посочи, че ако се сбъдне тази най-тежка прогноза в страната може да се стигне до 4-цифрено число на починалите от COVID-19.

Източник: FrogNews

Сподели: