Начало FrogNews България няма да затваря АЕЦ ”Козлодуй”, обяви министър Петкова
0

България няма да затваря АЕЦ ”Козлодуй”, обяви министър Петкова

0

България няма да затваря АЕЦ ”Козлодуй”, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира темата след публикация на в. ”Сега”, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил цялата централа АЕЦ ”Козлодуй” да бъде изведена от експлоатация. Вестникът се позовава на заключенията на Съвета на ЕС, приети по-рано тази седмица, чиято формулировка действително звучи сякаш става въпрос за затваряне на цялата централа.

„Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина“, каза министър Петкова. „Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, които са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация“, уточни още тя. „Средствата, които са отпуснати – 56 млн. евро – са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на този Съвет лидерите на страните-членки постигнаха споразумение за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Според тях са предвидени 57 млн. евро за „Козлодуй“ за периода 2021 г. – 2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%, също така са предвидени и суми за Словакия и Литва.

Източник: FrogNews

Сподели: