Начало FrogNews Гарнизов към Христова: ”Фотографиите” на площада искат оставка, мила. Борисов е омръзнал, вие също
0

Гарнизов към Христова: ”Фотографиите” на площада искат оставка, мила. Борисов е омръзнал, вие също

0

Сблъсък в ефир между Васил Гарнизов и Антоанета Христова по линията улица-власт. Основна тема на спора бе кой стои зад протестите и има ли втори и трети план зад исканията на демонсрантите.

Исканията на протестиращите не са диалогични в своята същност. Те казват – махнете ги, пък тогава ще говорим какво искаме. Президентът още от началото на мандата си има желанието да превърне държавата в президентска република. Трябваше му начин да легитимира това свое искане. Протестът е готвен много отдавна. Трябваше да се съчетаят „звездите“, за да се извадят повече хора.

Това посочи Христова пред bTV.

Гарнизов обаче опонира – разговорът е в друга посока. Според него трябва да се говори за съществуващата прокурорска република, а не за „фиктивно измислената президентска република“.

„За президентска република се говори на периоди. Това не може да е централна тема нито на правителството, нито на улицата, нито при нас. В момента има действаща прокурорска република – независимо кой, как и къде е избран, главният прокурор остава някак без надзор и излиза от сенчестите коридори, в които трябва да му е работата. Истинският прокурор събира доказателства и ги дава на съда“, отсече Гарнизов.

Разрази се остър спор. Христова го обвини, че няма конкретни данни, а говори за фотографиите си от улицата, а Гарнизов отсече – Вие си се занимавайте с втори и трети план. Фотографиите на площада искат оставка, мила. Борисов е омръзнал, вие също.

„Три оставки иска протеста, а получава други четири или пет. Моето впечатление е, че между двете страни власт-улица няма диалог. Ако беше “Борисов 1” или “Борисов 2”, щеше да се прояви гъвкавост и силно политическо чувство и щеше да постъпи по друг начин. Сега това не е на лице“, посочи Гарнизов.

Христова посочи част от новите рокади в кабинета като „добро попадение“.

„Струва ми се, че изборът на проф. Петков е добър – той беше част от щаба, чест говорител е по медиите. Другите предложения будят въпроси. Почти няма човек, който да не бъде убеден, че министърът на туризма трябва да бъде сменен. Питанката е причината – дали се осъзнава“, заяви Христова и допълни, че смяната на министър Ангелкова е победа за Валери Симеонов.

„Защо се правят тези промени? Защото има протест. Улицата има искания и един вид премиерът Борисов показва, че чува и че е гъвкав. Но изглежда между двете страни няма чуваемост – примерът грешно е чул. Улицата иска три неща – неговата оставка, тази на Гешев и отстраняването на Пеевски от властта“, посочи Гарнизов.

Източник

Сподели: