Начало FrogNews ЕП отвърли решението за парите, с които Борисов се похвали
0

ЕП отвърли решението за парите, с които Борисов се похвали

0

На извънредна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли днес с голямо мнозинство мъчително постигнатата сделка на маратонския Европейски съвет за 7-годишната бюджетна рамка на съюза от близо 1,1 трлн. евро и за специалния фонд за борба с последиците от пандемията от 750 млрд. евро, предаде ”Сега”.

Всички големи политически групи отдясно и отляво подкрепиха резолюция, която изисква да започнат преговори между ЕП, Съвета и Еврокомисията за коригиране на числата, които лидерите на държавите от ЕС едва успяха да съгласуват на петия ден от срещата си в Брюксел.

ЕП „не приема  политическото споразумение относно МФР (Многогодишната финансова рамка – б.р.) за периода 2021—2027 г. в настоящия му вид; изразява готовност да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението“, се казва в документа.

Евродепутатите поискаха да се има „предвид, че дългосрочните приоритети на ЕС, определени в МФР, не трябва да бъдат пожертвани в името на възстановяването и че Парламентът следва да участва пълноценно в прилагането на инструмента за възстановяване, както в операциите по получаване, така и по отпускането на заеми“.

Много от депутатите изразиха съгласие, че „предложените съкращения в програмите в областта на здравеопазването и научните изследвания са опасни в контекста на световна пандемия“.

Според тях „предложените съкращения в областта на образованието, цифровата трансформация и иновациите застрашават бъдещето на следващото поколение европейци. Освен това са недоволни от „предложените съкращения на програмите в подкрепа на прехода на зависими от въглерода региони, (които са) в противоречие с програмата на ЕС, свързана със Зеления пакт“.

Не приемат и „предложените съкращения в областта на убежището, миграцията и управлението на границите, (защото) застрашават позицията на ЕС в един все по-нестабилен и несигурен свят“.

Източник

Сподели: