Начало FrogNews 300 евро помощ за всяко дете в Германия, включително новородените
0

300 евро помощ за всяко дете в Германия, включително новородените

0

От днес започва изплащането на 300 евро за всяко дете в Германия. Това е само една от мерките в съгласувания още през юни спасителен пакет за справяне с пандемията. Тази сума ще получат близо 18 милиона деца. Заявки за получаването на парите не се подават – изплащането става автоматично.

Добавката е част от огромния пакет с мерки за справяне с кризата, породена от коронавируса. 200 евро от общата сума ще бъдат изплатени през септември, а останалите 100 евро – през октомври.

Единствената предпоставка за получаване на сумата е през тази година поне за един месец да са били получавани детски надбавки – тоест, бонуса от 300 евро ще получат и родителите, чиито деца ще се родят до края на годината, информира Дарик.

Ръководителят на германския Институт за икономически изследвания Марсел Фрацшер изтъква, че бонусът е не само много смислен, но и „една от най-разумните мерки в пакета за насърчаване на конюнктурата“. „Тази добавка ще помогне бързо и целенасочено на семействата, които имат нужда от подкрепа в кризата“, смята той.

“Конкретната дата за изплащане на сумата зависи от крайната цифра в номера за получаване на детски надбавки – ще се започне с нулата. Право да получат бонуса имат близо 18 милиона деца и младежи, а общата сума на плащанията възлиза на милиарди. Мнозина обаче определят мярката като недостатъчна. „Еднократният бонус от 300 евро изобщо даже не може да подпомогне семействата в достатъчна степен“, смята депутатката от Лявата партия Сабине Цимерман.

Тя има предвид обстоятелството, че пандемията допълнително е влошила ситуацията на многодетните семейства с по-ниски доходи. Според изчисленията на Цимерман, направени на базата на официалните статистически данни, миналата година почти 40% от семействата с три и повече деца са били застрашени от бедност.

Източник: FrogNews