Начало FrogNews Цветан Цветков: Оттеглям се достойно от Сметната палата
0

Цветан Цветков: Оттеглям се достойно от Сметната палата

0

Доскорошният председател на Сметната палата Цветан Цветков бе свален от „хартиената коалиция“ в НС. Цветан Цветков посочи по телевизия Евроком, че 54% е одобрението към Сметната палата. Той посочи, че не е имало нападки нито от НС, нито от медиите в осемте години, в които той е управлявал Сметната палата. Според него начинът, по който е отстранен, „е погазване на конституцията и Закона на Сметната палата.“

Най-големите суми са в порядъка от 20 000 лв. и 50 000 лв. са дарени от физически лица за политически партии. ГЕРБ-СДС не получават дарения, тъй като имат субсидия. Най-често тези средства се насочват към инициативните комитети и кандидатите за президент.

Цветан Цветков посочи, че през годините са установени множество несъответствия от Сметната палата към много институции.Това е одитът на Тотото, корекциите на бюджета към МС – 1600 на бюджета и на публичните ресурси и на общините, както злоупотребите с АМ „Хемус“. Цветков посочи, че със свалянето му от поста се създава риск за функционирането на Сметната палата и ще доведе до трудното гласуване и вземане на решения. Тя ще работи в осакатен вид и това ще доведе до затруднение в изпълнението на нейните функции. Неговият мандат е изтекъл на 27-ми март 2022г.

Цветан Цветков заяви: „Сметната палата е подложена на бюджетни лишения. Не получаваме бюджета, който заявяваме години наред пред Министерството на финансите. Нямаме необходими човешки ресурс, за да извършим още одити. Един от тях е одита на Българската банка за развитие. Едва миналата година успяхме. Налага се само по отношение на Сметната палата. Мъчно ми е, че си тръгвам, защото доста години от моята дейност са свързани с работата там, а и с колегите е работата е удоволствие.“

Цветан Цветков посочи, че взаимодействието на Сметната палата с прокуратурата и другите контролиращи органи се осъществява, за да се противодейства на корупцията и да се образуват досъдебни производства. Цветков заяви, че е образувано нито едно досъдебно производство по данните за одит, които Сметната палата е изпратила към прокуратура.

Източник: FrogNews

Сподели: