Начало FrogNews От 1-ви февруари в цялата страна ще има по-евтини карти за градски транспорт за пенсионери и учащи
0

От 1-ви февруари в цялата страна ще има по-евтини карти за градски транспорт за пенсионери и учащи

0

В някои градове вече е постигнато предложеното от правителството намаление. Намалението на картите за общественият транспорт ще влезе в сила от 1-ви февруари:

„Виждаме, че когато някой върши работата си съвестно и с мисъл за другите, има резултати за хората“, заяви служебния министър-председател Гълъб Донев.

С решението се увеличава субсидията, която получава обществения транспорт, за да се компенсира разликата между реалната цена на превозния документ и намалената: „Като бюджетът на тази мярка е 73 млн. лв. – те са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас“, посочи Христо Алексиев – служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта.

Правителството ще отпусне и 27 млн. лв. на общините, в които има непечеливши линии до малки населени места. Христо Алексиев: „Държавата взе решение да увеличи субсидията и на тези нерентабилни линии, за да могат всички хора без значение дали живеят в голямо или в малко населено място, да имат достъпност, да имат осигурен транспорт“.
Правителството работи и по нова мярка, която да замени съществуващата до края на миналата година от 25 стотинки за литър гориво. Вместо нея ще се търси вариант да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се.

Спрямо стандартната цена на картата за градски транспорт в момента пенсионерските карти за възрастни над 65 години са намалени с 80%, а за ученици с 60 на сто. Не е ясно как новата субсидия ще се отрази в тарифите. От Центъра за градска мобилност обясниха, че очакват решението на Столичния общински съвет. Оттам пък казаха, че изчакват решението на Министерския съвет да бъде публикувано.

Подобна е ситуацията и в останалите градове на страната. По-трудно ще бъде издаването на безплатните карти за деца до 10 години, тъй като те се отпечатват в БНБ за цялата страна. Транспортните дружества се съмняват, че това може да стане до 1-ви февруари. Затова алармират и от Варна. Там ученическата карта за всички линии на градския транспорт струва 15 лв., като намалението е 70%. Хората над 65-годишна възраст плащат 2 лв. за една линия, намалението е 94%, а картата за всички линии струва 8 лева – намалението е 84%.

Източник: FrogNews

Сподели: