Начало FrogNews Путин пак размаха ядрената карта, но Москва не била ядосана
0

Путин пак размаха ядрената карта, но Москва не била ядосана

0

Говорейки на годишната среща на руския съвет по правата на човека, той каза също, че войната в Украйна може да бъде „дълъг процес“. Западни експерти смятат, че Кремъл е имал планове за блицкриг и бърза победа. 

Путин обаче каза, че резултатите от войната вече са били „значителни“ – например, новите територии, които Русия обяви за свои след незаконните референдуми в четирите украински региона. Той се похвали, че анексиите са направили Азовско море – което граничи с югоизточна Украйна и югозападна Русия – „вътрешно море“ на Русия и отново цитира стремежите на руския цар Петър Велики. 

Въпреки че претендира за регионите Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк като нова територия на Русия – Москва не контролира напълно нито една от тези области.

Миналия месец руските сили бяха принудени да се оттеглят от Херсон – единствената регионална столица, която бяха превзели след нахлуването през февруари.

Способността на Русия да използва ядрени оръжия беше подложена на засилено наблюдение, след като нахлу в Украйна през февруари.

„Не сме полудели, ние сме наясно какво представляват ядрените оръжия. Няма да тичаме по света, размахвайки това оръжие като бръснач“, заяви категорично Путин. 

Въпреки това държавният глава на Русия многократно припомня, че страната му разполага с такова и развява арсенала при удобна възможност. Висши политици и близки до Кремъл лица дори са призовавали Москва да прибегне до използването на такива. 

Путин също се похвали, че Русия има най-модерните и напреднали ядрени оръжия в света и противопостави ядрената си стратегия на САЩ, които са разположили ядрените си оръжия на други територии. 

„Ние нямаме ядрени оръжия, включително тактически, на територията на други страни, но американците имат – в Турция и в редица други европейски страни“, посочи Путин.

Неуспехите на фронтовата линия доведоха до това Русия да се насочи към енергийната мрежа на Украйна, като нанесе масирани въздушни удари в цялата страна. Въздушните удари причиниха големи щети на енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки милиони без отопление и електричество за часове или дори дни, докато температурите паднаха под нулата.

Всяка потенциална критика срещу руската инвазия в Украйна срещна отпор по време на Съвета по правата на човека. В навечерието на срещата в сряда 10 членове на съвета, които изразиха съмнения относно войната, бяха отстранени. 

Източник: FrogNews

Сподели: